Conocer a Lina: van “altijd al ondernemer willen zijn maar dat kan ik toch niet” naar “LOVE MY JOB”

Altijd superleuk natuurlijk, die shiny pictures van ondernemers en digital nomad die helemaal de leven leiden, maar het echte ondernemersleven is een stuk rauwer. Veelzijdiger, spannender, afwisselender. En je kunt jouw voorraadhok natuurlijk ook niet vergelijken met iemand anders z’n keurig opgemaakte etalage.

Daarom wil ik het échte ondernemersleven en vooral de journey uitlichten. Al eerder deed ik dit van onze designer Rinske en social media marketeer Astrid, maar vandaag is het tijd om het derde lid van Denkfabriek Agency eens in het Mediterraanse zonnetje te zetten: Lina. Welke weg heeft zij afgelegd om te zijn waar zij nu is? Wat vindt zij van ondernemerschap? Leer onze websitebouwer meteen beter kennen en lees mee met haar journey.

Van stressvolle rotminor naar inspirerende minor

Net zoals mij (Ninarosa) en Astrid (die ik eerder interviewde) heeft Lina MIC gestudeerd: Media, Informatie en Communicatie. Tijdens haar studie was ze al zo slim om relevante werkervaring op te doen. “Een KNO-kliniek vertelde mij dat ze niks aan communicatie deden en vroegen of ik dat op wilde pakken,” vertelt Lina. “Ik zat toen in het derde jaar van mijn bachelor en hoefde niet altijd naar de les. In m’n eentje heb ik toen die afdeling op me genomen.” Meteen kon Lina bepaalde knowledge van haar studie toepassen – van het managen van de Facebook-pagina tot het schrijven van de blogs en van het verbeteren van de website tot het aanscherpen van de LinkedIn-pagina. En met succes: de engagement begon te groeien. De reacties waren enthousiast. Het ging voor de wind. Toch?

Hmmm, zoals we weten gaat een ondernemersleven niet altijd over rozen. Lina had altijd al de droom om voor een langere tijd in Spanje te verblijven. Spaans spreken zou daarvoor wel zo handig zijn. Daarom begon ze de minor Spaanse Taal en Cultuur. “Ik vond het verschrikkelijk,” verzucht Lina. “De match was er gewoon totaal niet. Ik stopte ermee en liep een half jaar stagevertraging op.” Gelukkig heb elk voordeel z’n nadeel: ze ging fulltime werken bij Van Linschoten, waar alles wel heel goed ging. “Ik heb een half jaar vol geknald in de communicatie. Toen zag ik ook het nut van mijn studie in. Ik kon dit helemaal toepassen. Daardoor kreeg ik echt een andere kijk op mijn studie.”

Okee, maar hoe ging die studie dan verder? “Na dat half jaar ben ik een andere minor gaan doen, namelijk Global Branding en Cambridge English. Dat vond ik super interessant. Het ging over hoe merken zich laten zien, meer van de psychologische kant. Daar werd mijn interesse voor marketing, branding en psychologie aangewakkerd.” Na die succesvolle minor ramde ze haar scriptie over influencer marketing er binnen 2(!) maanden uit en was ze afgestudeerd. … en toen?

“Ik moest gewoon weg uit deze omgeving en mezelf afvragen wat ik leuk vond en waar ik energie van kreeg.”

Een baan bij een start-up om uit te vinden wat ze écht leuk vindt

Na het afstuderen stond Lina voor een keuze: bij een groot bedrijf werken of juist een start-up? Zekerheid of creativiteit en vrijheid? Ze koos voor het laatste en kwam terecht bij OASE, een start-up uit Zaandam/Amsterdam die vegan hair gummies verkoopt. Zo kennen Lina en ik elkaar ook; zij nam het stokje van mij over, omdat ze bij OASE liever een fulltime topper op kantoor wilden dan een freelancer. Fair enough, die topper hebben ze zeker gevonden!

Lina koos de vacature uit vanwege de spontaniteit en veelzijdigheid. “Ik merkte dat ik in deze rol echt alle kanten op zou kunnen. Dat leek me een goede kans om te ontdekken wat ik leuk vond. Die drive voor ondernemerschap was wel al aanwezig, maar ik wist niet zo goed wat ik wilde. Die ruimte om dat te ontdekken was hier.”

En die veelzijdigheid was er zeker. Ze was bij elk facet betrokken. “Ik deed echt van alles. Blogs schrijven, social media, influencer marketing, SEO, branding, design, Analytics… de CEO, Justin, heeft me echt alles geleerd en daar ben ik hem super dankbaar voor. Een van de andere dingen die ik van hem heb geleerd is om georganiseerd te werken. Hij werkt heel netjes in mappen, lekker chronologisch.”

Toch begon het ondernemerschap te kriebelen na een jaar fulltime als online duizendpoot bij OASE te hebben gewerkt. “Op een gegeven moment merkte ik gewoon dat ik niet meer met plezier naar werk ging. Ik had het idee dat er meer in mij zat en dat ik mezelf meer ruimte moest geven om te groeien. Het voelde alsof ik mezelf heel erg klein had gehouden uit angst – de angst om het niet goed te doen, geen stabiliteit te hebben en vooral om buiten het standaardplaatje van de 9-5 maatschappij te vallen.”

Gelukkig was Justin, de CEO, heel begripvol en vertelde hij Lina dat ze haar hart moest volgen. Daarna werden Lina en ik aan elkaar voorgesteld en the rest is history! Ik ontmoette haar op het moment dat ze haar huur in Amsterdam al had opgezegd en aan het brainstormen was over het business idee. Ze vertelde over haar plannen voor Spanje. “Als ik in Amsterdam zou blijven, wist ik dat ik niet meteen voor mezelf zou beginnen. Ik moest gewoon weg uit deze omgeving en mezelf afvragen wat ik leuk vond en waar ik energie van kreeg. Doordat ik als kind altijd naar Spanje op vakantie ging, wist dat ik richting Spanje/Barcelona wilde gaan. Hopelijk kon ik daar mezelf weer worden en zou ik niet meer zo veel naar andere mensen luisteren maar gewoon mijn eigen intuïtie volgen. Daarom koos ik Spanje uit als mijn uitvalsbasis en wissel ik dat af met Nederland en bezoekjes aan het buitenland.”

El nacimiento de Onlien Marketing

Een bedrijf starten tijdens corona, Lina deed het. In maart begon ze met de volle uitwerking en in mei ging ze live. “Aan het begin heb ik echt leipe uren gemaakt met het kijken van webinars en het volgen van cursussen. Ter voorbereiding heb ik ook veel gejournalt, geschreven en podcasts geluisterd. Zo vreemd om te weten dat ik het nu echt ging doen!”

In de twee eerdere blogs kaartten we al aan waar Lina mee strugglet en wat ze ervan heeft geleerd & wat Lina heeft gedaan om zichzelf te ontwikkelen. In the nutshell: “Ontzettend vaak op m’n bek gaan – dat werkt het beste, ook al is het niet altijd leuk. Het uitzoeken en opbouwen kost veel tijd, maar ik heb nu meer energie dan ooit. Ik ben zo blij dat ik deze stap heb gemaakt. Vroeger had ik wel eens zo’n knagend gevoel op zondagavond, met het idee dat het weer maandag zou zijn morgen, maar dat is nu compleet verdwenen. Ik raakte altijd zo geïnspireerd door mensen die plezier hadden in hun werk en ik kan niet geloven dat ik nu zelf zo iemand ben.”

En hoe gaan de zaken? “Tot nu toe zijn alle samenwerkingen heel goed gegaan,” vertelt Lina trots. “Ik mag echt niet klagen, want ik ben natuurlijk nog maar iets langer dan een half jaartje bezig. De hoeveelheid werk is heel goed voor de korte tijd dat ik bezig ben.”

“Je denkt dat je iets meteen moet weten of kunnen, maar je moet eigenlijk vooral de feeling hebben en nieuwsgierig genoeg zijn.”

Een geboren onderneemster

Ik merk dat veel mensen met een brede opleiding als MIC hiermee struggelen. Want wat wil je nou echt en kan je het wel? Je leert heel veel, maar wat kan je nou écht? Voor Lina was er ook altijd een barrière. “Ik dacht dat ik het niet zou kunnen. Soms kost het 20 uur de tijd om iets uit te vogelen en soms pak je het sneller op. Dat geeft niks. Mijn grootste les: ondernemerschap kun je gewoon leren door het te doen en zelf uit te vogelen. Je denkt dat je iets meteen moet weten of kunnen, maar je moet eigenlijk vooral de feeling hebben en nieuwsgierig genoeg zijn.”

Wat ik een beetje gek vind klinken is het stukje over dat je ondernemerschap kan leren. Kan iedereen dan ondernemer zijn? Lina verduidelijkt zichzelf gauw. “Nee, zeker niet iedereen kan ondernemer zijn,” beaamt ze. “Je moet wel een bepaalde affiniteit hebben met je vakgebied en die drive hebben om je bed uit te komen. Er is immers niemand die je aanstuurt. Maar ik geloof er wel in dat iedereen die het wil, het ook kan leren.”

Dan even over productiviteit. Volgens Lina is zij een echte ondernemer omdat zij een drive heeft, prioriteiten stelt en geniet van de journey. Maar wat als ze geen zin heeft om te werken? “Wandelen of sporten helpt heel goed voor mij, als ik van die dagen heb waarbij er niks uit mijn vingers komt. Dat helpt me weer om mijn doelen helder te krijgen. Laatst las ik een artikel: als je niet met werk bezig bent, kan je alsnog inspiratie krijgt voor je onderneming – waar je ook bent of wat je ook doet.”

En hoe zit het dan met die pressure, die ze zo in Amsterdam voelde – de pressure om het goed te doen, altijd te werken, het goed te doen? “Het is een frustrerend gevoel als ik even niet productief ben, want ik heb als ondernemer het idee dat je op een dag meer dan 8 uur per dag bezig wil zijn. Maar wandelen of sporten helpt dus heel erg voor mij, om mijn doelen weer helder te krijgen. Om mezelf te ontwikkelen volg ik ook altijd hele fijne cursussen. In het weekend probeer ik echt te rusten en me-time te nemen met een fijne serie. Voor een kick in the butt tijdens dip-dagen pak ik dan mijn inspi Pinterest board er wel eens bij.” Denk je nou, ‘waar heeft die meid het over?’, check dan even haar andere blog, het laatste puntje.

Future you says thank you, Lina

(Snap je deze woordgrap/referentie ook niet, dan wil ik je graag nogmaals naar de andere blog verwijzen. Dan snap je hem wel. Als je er niks van opsteekt of de grap niet snapt, stuur ik je een chocolaatje op, pinky promise)

We weten nu dus hoe Lina from the bottom begon, struggelde en studievertaging opliep, hoe de spark voor branding oversloeg, hoe ze bij Denkfabriek Agency terecht is gekomen en hoe Onlien is begonnen. Wat weten we eigenlijk al veel van haar. Ik wil afsluiten met een toekomstvisie. “De toekomst van mijn bedrijf zie ik als een branding en web design bedrijf, waar ik met meerdere mensen kan samenwerken en stagiairs kan aansturen. Ik wil een inspiratiebron zijn voor jonge meiden en ze helpen die stap naar het ondernemerschap en de creatieve wereld te maken. Ik wil iemand zijn die ik eigenlijk zelf had kunnen gebruiken. Die passie overbrengen en mensen helpen om plezier te krijgen in wat ze doen en creëren, dat lijkt me helemaal geweldig.”