Gezond eten heeft zó veel invloed op jouw prestaties. Maar zo makkelijk is dat nog niet. We hebben het tegenwoordig ontzettend druk, waardoor gezond eten er nog wel eens bij in schiet. Wist je dat maar 20% van de Nederlanders de aanbevolen 200 gram groenten per dag haalt? Tijd voor verandering! Maak kennis met mealprepping.
Wat is mealprepping?
Mealprepping vertaalt in maaltijd (meal) en voorbereiden (prepping). Maaltijden voorbereiden. Dit betekent dat je je maaltijden dus van tevoren klaarmaakt, het liefst in grote hoeveelheden. Maak je ’s avonds pasta? Maak dan een extra portie om de volgende dag mee te nemen. En dan hebben we het dus niet over sandwiches met bacon en kaas. Nee, mealprepping gaat om het voorbereiden van gezonde maaltijden vol groenten en gezonde vetten. Het voordeel van bijvoorbeeld groenten, noten, zaden, vleesvervangers en bonen is dat ze niet gevaarlijk zijn buiten de koelkast. Je kunt je couscoussalade met rucola, perzik en rozijnen dus gewoon twee uur in de trein meenemen. Dit zou ik afraden bij een salade met zalm of kip.
Maar ik heb het veel te druk voor mealprepping!
Nee, je hebt het niet te druk voor mealprepping. Je weet gewoon nog niet zo goed hoe je het in je leven moet passen. Ik maak altijd een planning op zaterdag. Dan ga ik zondag boodschapjes doen, terwijl ik die dag de restjes eet. Zondagavond besteed ik in de keuken. Dan maak ik mijn eigen snacks en taart als ontbijt (ja, TAART als ontbijt. Stuur me vooral een berichtje voor meer info). Ook maak ik dan de eerste badge met maaltijden. Meestal kook ik 4 porties in één keer, terwijl ik in m’n eentje woon. Omdat ik ’s middags productief ben (en jij ’s middags waarschijnlijk op kantoor werkt), kook ik alleen ’s avonds. Zo heb ik elke keer gezond, lekker en vers eten voor lunch.
Wat er mis is met kant-en-klaarmaaltijden
Nu denk je misschien: maar mijn falafelwrap van de Albert Heijn zit ook vol groenten en gezonde dingen (want peulvruchten in hummus en een blaadje sla). Maar nee. In principe is er niks mis met de basis van kant-en-klaarmaaltijden. Wat ze zo ongezond maakt is de saus of dressing. Dat dikke laagje mayo op je sandwich met kip. De yoghurtdressing over je quinoa-salade. De hummus op je falafelwrap – ook die zit vol calorieën. Je kunt dat soort dingen veel beter zelf maken. Dan weet je zeker dat er geen exorbitante hoeveelheden suiker of zout zijn toegevoegd. Als je dus echt fan bent van die falafelwrap (wat ik snap, hij is gewoon lekker), bestudeer dan de ingrediënten en bedenk hoe je hem zelf kunt maken.
Extra tip: groenten verstoppen
Zo’n shift naar gezonde voeding is niet zo makkelijk, vooral niet als je dieet over het algemeen crap is. Maar er zijn manieren om veel groenten binnen te krijgen zonder dat je het door hebt. Maak bijvoorbeeld een soepje op basis van groenten. Makkelijk te maken, easy om mee te nemen en heerlijk met een sneetje vers brood. Je kunt hem wat vullender maken met een (zoete) aardappel. Perfecte lunch. Voeg ook eens courgette aan je pastasaus toe of stop wat extra spinazie in je wrap. Zo kom je langzaam maar zeker aan die 200 gram. En dan is het tijd voor de volgende stappen: pompoen in je ontbijttaart en smoothies met spirulina. Baby steps.
Meer over gezonde voeding
Voor een van mijn klanten interviewde ik voedingsexpert Sandra Misran. Lees hier het blogartikel over het verband tussen gezond eten en een burn-out (voorkomen). Ik vroeg haar bijvoorbeeld waarom we eigenlijk zo slecht eten. Ze geeft ook fijne lijstjes van goede en slechte voeding. En wat top tips, zoals: neem visolietabletten of lijnzaadolie om je hersenen als het ware te voeden. Mocht je meer willen weten over gezonde voeding, dan zou ik je zeker aanraden om dat artikel te lezen.