Dit is de tomatenmethode en dit is waarom jij het wilt toepassen

Iedereen is anders, ook als het neerkomt op timemanagement. De een werkt het liefst 2 uur achter elkaar, de ander in blokjes van 15 minuten. Wanneer jij het productiefst bent, moet je zelf uitvinden door te kijken wat wel en niet werkt. Ik stel je graag voor aan de tomatenmethode, een fijne manier van timemanagement die zeker het proberen waard is.

Wat is de tomatenmethode?

Bij de tomatenmethode zet je een wekkertje van 45 minuten en neem je daarna 15 minuten pauze. Zo besteed je elk uur 75% nuttig. Waarom de “tomaat”? Omdat sommige kookwekkertjes de vorm van een tomaat hebben. Het is de bedoeling dat je een fysieke wekker zet, dus niet die van je telefoon. Draagt bij aan het nostalgische gevoel en voorkomt dat je even je Insta gaat checken als je wilt kijken hoe lang je nog moet.

Waarom is het nuttig?

Je voorkomt met de tomatenmethode dat je tijd verspilt. Als je 2 uur achter elkaar knalt, heb je eigenlijk al je energie al opgemaakt. En na twintig minuten pauze nemen is een beetje overdreven, dus motiveert deze methode je om net even wat langer door te werken. Het is heel makkelijk om je concentratie kwijt te raken, maar door de spanningsboog niet te lang te maken, maak je het makkelijker voor jezelf.

Tips voor de tomatenmethode

Wat kun je nou in die 15 minuutjes pauze doen? Natuurlijk is door Facebook scrollen de lekkerste break, maar ik raad je af om social media te gebruiken. Bewaar dat voor je “grote pauze”, die je hebt na 3×60 minuten. In die pauze kun je bijvoorbeeld lekker gaan lunchen en ondertussen ongegeneerd om memes lachen en appjes antwoorden. Wat kun je dan wel in die 15 minuutjes doen? Ga eventjes naar buiten, knuffel de kat, maak een kopje thee, poets je tanden, vul je water bij, fix je afwas, maak een dagplanning, vouw je was op, stofzuig je kamer, pak verjaardagscadeautjes in of praat even met je huisgenoten. Of doe even een midget powernap.

Ben heel benieuwd of deze methode voor jou werkt! Of heb jij een ander systeem?