Dit is inbox zero en hierom wil jij het

Rust in je hoofd, hoe chill is dat? Het leven in Nederland gaat zó snel dat we nog wel eens vergeten om rust te nemen. Ik ben guilty. Een jaar geleden kreeg ik lucht van inbox zero en sindsdien ben ik fan. Ik ga je uitleggen wat het is en hoe jij het kan bereiken + waarom je het wilt.

Wat is inbox zero?

Als we de 2 woorden ontleden krijgen we inbox = mailbox en zero = nul of leeg. Mail leeg. Lege mail. Het gaat erom dat jouw inbox geen berichten bevat.

Nu denk je misschien: het is te laat, mijn inbox bevat al 27.187 berichten en ik heb geen tijd om dit allemaal te gaan doen. Lees maar even gauw door.

Wat heb ik aan inbox zero?

Het is een heerlijk gevoel als jouw inbox leeg is. Onbewust raak je best wel overprikkeld door al die mailtjes, ook al verwijder je oninteressante nieuwsbrieven meteen en heb je mapjes voor bepaalde klanten/ onderdelen van je leven. Het maakt echt een verschil of jouw mailbox vol staat (of de mailtjes nu gelezen of ongelezen zijn) of dat je een oase van witruimte en vrede voor je ziet. Dus wat heb je eraan? Rust in je hoofd, minder stress, hogere productiviteit en je bent beter georganiseerd.

Omg, hoe bereik ik inbox zero?

Heb ik je warm gemaakt voor inbox zero? Mooi zo, dan gaan we aan de slag! De kans is heel groot dat jij je mailaccount al een poos gebruikt en geen zin hebt om tot 2014 je mailtjes gaan lopen sorteren. Er is gelukkig een heel makkelijk alternatief: je maakt één mailbox aan met “Voor [datum]” en sleept al je mailtjes daarheen. Je hele inbox. Kan even duren, maar dan is je mailbox leeg.

Drie hoofdmailboxen

Vanaf daar kunnen we echt beginnen. Je maakt drie mailboxen aan: “Vandaag”, “deze week” of “later”. Alle onbelangrijke mailtjes verwijder je gewoon meteen, dus die hebben geen mailbox nodig. Wanneer er een mailtje binnenkomt, sleep je die naar de juiste mailbox. De “vandaag” mailbox werk je vanzelfsprekend dezelfde dag nog af”. In het midden en aan het einde van de week check je dan of je “deze week” hebt afgewerkt. Wanneer je “later” doet, moet je zelf bepalen. Vind er een ritme in.

Mailboxen per categorie

Wil je het allemaal nóg beter georganiseerd, dan kun je nog meer mailboxen aanmaken. Zelf werk ik met 3 hoofdcategorieën, namelijk “Privé”, “Werk” en “Uni”. Ik heb nog een los mapje “Passief” waar ik bijvoorbeeld mapjes van afgeronde projecten heen sleep. Onder “Privé” heb ik weer categorieën zoals “Eten” (restaurantreserveringen, uitnodigingen voor food-events, etc.), “Huis” (verhuisberichten, contracten, auto huren voor verhuizen) en “Reizen” (boekingsbevestigingen, boarding passes, aanbiedingen voor reizen). Daar sleep ik de mailtjes heen als ze geen antwoord van mij (meer) vereisen.

Heb ik je een beetje warm gemaakt voor het trucje van de eeuw?! Kost even wat energie om er in te komen maar het is het zó waard.