Expatcoach Minou: “Coaching heeft niets te maken met zwakte”

Of er een taboe heerst op het toegeven dat het niet goed met je gaat? Volgens expatcoach Minou heeft coaching daar niets mee te maken. Laat staan met zwakte. Sterker nog, het is een keuze om jezelf sneller en effectiever te ontwikkelen! Wat ze precies doet en waarom een coach effectief kan zijn, ook voor jou als ondernemer, lees je in dit interview.

Waarom Minou als coach begon

Let’s meet Minou. Voordat ze begon als coach had zij al een carrière. Een die gekenmerkt werd door het ondersteunen van mensen. Iets doen met haar passie. Het beste in mensen naar boven halen. Dat, én mensen te ondersteunen de beste versie van zichzelf te zijn, hebben voor Minou altijd al als een rode draad door het leven gelopen. Je zou zeggen dat ze altijd al een coach in hart en nieren is geweest. “Op een dag wist ik het,” vertelt Minou. “Dit is waar ik me mee bezig wil houden! En dat werd uiteindelijk dus coachen. Expats coachen wel te verstaan.”

“Sommige mensen werken in oorlogsgebieden, anderen vliegen van hot naar her, soms met, soms zonder familie.”

Wat doet een expatcoach?

Een expatcoach. Klinkt tof! Maar aan wie geef je dan precies coaching? “Mijn bedrijf biedt coaching aan expats, internationals, TCKs and global/digital nomads. Ik bied hen de mogelijkheid om hun ontwikkelingsproces te versnellen en het verwezenlijken van hun doelen te maximaliseren.” Dit doet ze zowel individueel als in groepsverband. Maakt dat van haar ook een digital nomad? “Dit is een groep waar ik zelf ook toe behoor. Het leven van deze mensen wordt gekenmerkt door heel specifieke uitdagingen,” gaat Minou verder. “Denk bijvoorbeeld aan het steeds weer opnieuw opbouwen van sociale en professionele netwerken, constante verandering van omgeving, woonplek en taal. Sommige mensen werken in oorlogsgebieden, anderen vliegen van hot naar her, soms met, soms zonder familie.” Heftig!

To be honest, ik denk dat niet veel mensen zich dit realiseren bij ‘digital nomads’. Eerder het tegenovergestelde. Als in de zin van; die is altijd op vakantie. Dat het leven van een expat echt niet alleen over rozen gaat, beaamt Minou. “Velen hebben een haat-liefde verhouding met het leven dat ze leiden: het internationale karakter trekt aan en meestal willen zo ook niet anders, maar tegelijkertijd is het een moeilijke taak. Je ergens echt thuis voelen. Ergens bij te horen ver van huis, wat ook vaak niet meer als thuis voelt.” Wij kunnen ons allemaal wel voorstellen dat dit een enorme struggle moet zijn. Wat doe je concreet als expatcoach? “Ik help kerndoelen helder te krijgen en ga een proces aan. In dat proces kunnen zij optimale inzichten, bewustzijn en gedrag ontwikkelen dat hen deze doelen sneller helpt behalen.”

Waarom een coach nemen werkt

Dat Minou bijzonder werk verricht mag duidelijk wezen. Toch ben ik erg benieuwd waarom mensen een coach moeten nemen volgens haar. “De diepe inzichten, zelfsturing en invloed op de buitenwereld die mensen zich eigen maken door het coaching proces, zijn vaak van zo’n sterke en veranderende aard dat een partnerschap met een coach als levens-transformerend wordt ervaren.” En dat lieve lezers, noemen we nou een perfect antwoord samengevat in één zin.

Hoewel Minou aangeeft marketing niet tot haar favorieten te beschouwen, weet ze wat mij betreft zichzelf prima te verkopen. Als ondernemer zijnde rest mij natuurlijk nog een vraag: of ik ook iets aan haar zou hebben. “Juist ondernemers worden vaak geconfronteerd met enorme tijdsdruk en hoge verwachtingen. Zowel van zichzelf als van de wereld waarin zij functioneren. Coaches zijn extreem effectief om ondernemers te helpen focussen, doelen te definiëren en een short-cut te creëren om die doelen te bereiken. Tijd is geld. Veel ondernemers hebben in ieder geval van tijd genoeg! Ik zou iedere ondernemer die geld, tijd en een boel onnodig gedoe wil besparen, aanraden met een coach aan de slag te gaan.” That’s it, take my money.

“Ik ben met mijn eigen coaching bedrijf ook een ondernemer. Ik ken de kracht van coachen. Dus heb ik zelf ook een coach!”

Toch lijkt het mij behoorlijk zwaar altijd anderen te ondersteunen. Ze is ook maar een mens. Geldt het nemen van een coach dan ook voor haar? “Ik ben met mijn eigen coaching bedrijf ook een ondernemer. Ik ken de kracht van coachen. Dus heb ik zelf ook een coach! Het is heel simpel: alles gaat effectiever, sneller en is doelgericht.” Noted.

Wat Minou speciaal maakt

So far, so good. We weten nu dat Minou is begonnen als coach vanuit haar passie. Het beste in de mens naar boven halen. We weten dat ze dit doet voor een heel bijzondere groep. En yes, ik ben overtuigd dat eenieder baat heeft bij het nemen van een coach. Maar waarom Minou als coach? “Ik werk vanuit een eerlijk en oprecht contact met mensen maar ook met een no-nonsense aanpak. Ik word betaald voor wat ik doe en mensen investeren ook hun tijd in het coaching proces. Ik vraag van hen volledige inzet en zij mogen dat dus ook van mij verwachten: direct, open, zonder oordeel en met inzicht in de persoonlijke ontwikkeling van ieder individu.” En wat is dan haar gave? “Ik heb een zeer sterk ontwikkelde intuitie, waardoor ik vaak snel tot de kern kan komen omdat ik aanvoel hoe het daadwerkelijk in elkaar zit voor een cliënt. Dat is soms confronterend, maar vooral geld- en tijdbesparend voor de mensen met wie ik werk.”

Dat Minou een slimme vrouw is, bewijst ze niet alleen tijdens dit interview. Ook haar lijst aan diploma’s is indrukwekkend. Met een achtergrond in de psychologie + een bachelor degree in social work + een master degree in sociologie + opgeleid tot coach door iPEC (een door de International Coach Federation (ICF) geaccrediteerde organisatie die behoort tot de top drie beste coach-opleiders ter wereld) mogen wij gerust stellen dat je aan Minou geen verkeerde hebt.

Minou’s toekomst

Nu dat we zo’n beetje alle ins en outs van Minou als coach weten, ben ik toch ook wel benieuwd naar haar visie op de toekomst. Meer doen van wat ze nu doet. Een antwoord dat mij niet verbaast. Doen waar je goed in bent en dat alleen maar meer willen doen. Wat een heerlijke instelling. Of ze dan nog misschien een laatste boodschap heeft? Hierop reageert ze met een vraag: wat ervoor nodig is om te stap aan te durven. “Als je die vraag kunt beantwoorden, dan heb je de eerste stap al gezet,” vult ze aan. “Een coach ondersteunt je bij alles wat belangrijk voor je is. Ga ervoor en ontdek de deuren die voor je open kunnen gaan. Je zult er geen spijt van krijgen!”