Met freelancers werken is zó chill en dat zeg ik niet omdat ik zelf een freelancer ben. Het biedt voor een bedrijf gewoon veel meer vrijheid, want je hebt niks te maken met verplichte teamuitjes, vakantiedagen of zwangerschapsverlof. Ook als particulier zijn freelancers fijn, want je hebt in een mum van tijd een bedrijfsanalyse of visitekaartjes zonder aan een pakket of verplichting vast te zitten.
Nu komt het lastige: hoe trek jij goede freelancers aan? Hoe vind jij de gouden freelancer die jou verder helpt? I’ve got your back.
Gebruik je directe netwerk
Er zijn miljoenen websites waar freelancers zich aan kunnen melden, bijvoorbeeld Upwork of FIverr. Op zich heb ik hier best okee verhalen van gehoord. Zelfs topverhalen van mensen die hun vaste werknemers via Upwork hebben gevonden. Maar ik sta er nog steeds niet achter. Waarom niet? Je echte netwerk heeft echt een reputatie hoog te houden. Natuurlijk heb je op die freelancewebsites ook reviews en hebben slechte beoordelingen gevolgen voor de freelancer. Maar het voelt allemaal veel heftiger wanneer je de persoon echt kent. Dan heb je meer een band. Ook via-via werkt dat nog zo; als jouw oud-collega een vriendin van haar aanraadt, riskeert zij haar reputatie. In het echie heb je gewoon meer te verliezen.
Wees onderscheidend in je “advertentie”
“Ik zoek [functie] [omschrijving taken] [beloning] [contactgegevens]”. Plz stop. Probeer er iets leuks van te maken, dan trek je ook leukere mensen aan. Wat maakt de functie uniek? Wat is er speciaal aan jouw bedrijf? Vraag bijvoorbeeld om het antwoord op een bijzondere vraag in de “sollicitatie” of geef gekke requirements/ prés mee. Qua design kun je natuurlijk ook helemaal los gaan. Kortom: hoe onderscheidender jij bent, des te betere freelancers trek jij aan.
Sta open voor alles en wees niet eigenwijs
Freelancers zijn veelzijdige mensen. Een freelance marketeer heeft er ook voor gezorgd dat zijn of haar boekhouding op orde is – danwel door het zelf te doen, danwel door moeite te doen om een goed iemand te vinden om het aan uit te besteden. Maar deze marketeer heeft ook leren netwerken, kan razendsnel typen door alle follow-up e-mails, kent de basis van personal branding, heeft kennis van psychologie, weet alles van time management en organisatie en kan met allerlei verschillende mensen, projecten en deadlines werken. Want dat moeten freelancers allemaal kunnen tegenwoordig. Die kennis van psychologie is nodig om goed te worden in sales en branding & welke freelancer niet goed met lastige mensen (azijnpissers, dominanten, pessimisten, schijnheiligen, enzovoorts) kan werken, gaat het niet halen. Wat wil ik hiermee zeggen? Freelancers kunnen echt heel veel. Mocht je dus in contact komen met iemand die niet precies kan of heeft wat jij wilt, geeft hem of haar dan toch een kans – ook al betekent dat alleen dat je even het LinkedIn-profiel doorspit of het portfolio aandachtiger bekijkt. Stel je open, zodat je geen kansen over het hoofd ziet.
Wees eerlijk. Altijd
Nu wil ik het vorige punt niet volledig tegenspreken, maar het is belangrijk om eerlijk te blijven. Is jouw buurvrouw helemaal enthousiast over die gewéldige freelancer maar heb jij totaal geen klik? Mist diegene bijvoorbeeld essentiële skills of heeft hij/ zij een superlelijk(e) website of portfolio? Of voelt een samenwerking met dit persoon gewoon niet lekker? Wees dan eerlijk en cancel. Opbouwende kritiek gaat diegene verder helpen, dus probeer dit ook te geven als het van toepassing is en je er tijd voor hebt. Hoe desperate je ook bent, het is van levensbelang om eerlijk te blijven. Alleen zo vind jij dé perfecte partner – ehm, freelancer!
Tips, tips, tips! Hoe trok jij de alllllerbeste freelancer ever aan of hoe ben je van plan dat te doen? Sharing = caring.