7 dagen lang om 5 uur opstaan, sporten, masterclasses en confrontatie: 7 inzichten uit de Helweek

De afgelopen maanden ben ik hard gegroeid, zowel persoonlijk als professioneel. Maar er knaagde elke keer iets. Wie was ik nou echt en wat was mijn missie op aarde? Lekker spiriwiri maar ik wilde dit graag uitvinden en wist niet hoe.

En toen kwam ik de Helweek tegen. Een week waarin je jezelf zou ontdekken door helemaal tot het uiterste te gaan. Elke dag kei vroeg op, een sportsessie, een kennissessie in het thema van de dag en eindelijk eens die taken afronden waar je al veel te lang tegenaan hikt. Klonk goed! Nu ik deze week heb afgerond, blik ik graag terug op hoe het was en wat ik eruit heb gehaald.

Om 5.15 uur sporten is chiller dan het klinkt

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik niet zo’n fan ben van sporten. Surfen en paardrijden vind ik leuk, maar balsporten, teamsporten of sporten waarbij je moet rennen zijn gewoon niet mijn ding. Ik weet dat ik daarmee 99% van de sporten elimineer en kan dan ook met zekerheid zeggen dat ik veel te weinig sport. Voor COVID19 ging ik nog wel naar de sportschool op de universiteit, maar dat was vooral voor de meditatielessen – en omdat ik toch al betaalde, pakje ik er ook wekelijks een lesje BBB en yoga bij. Oh, en ik fietste. Maar sinds ik in Wenen woon is mijn lichaamsbeweging naar een nulpunt gegaan.

Elke ochtend zo vroeg sporten leek me dus echt een hel. Toch ging ik de Helweek in met de instelling: ik ga proberen om met alles zo goed mogelijk mee te doen, tenzij het écht niet gaat. Dus ook het vroege sporten. Eigenlijk vond ik het helemaal niet zo heel erg. Het begin was even zwaar en ik geef wel toe dat ik alsnog elke keer op de klok keek, maar ik heb elke les gewoon volgehouden en meegedaan. Na het sporten voelde ik me ook stukken energieker en wilde ik helemaal niet meer naar bed.

Ik denk dat het ook komt omdat er zo veel verschillende lessen waren. De enige dag was het rustige yoga, de andere dag was ik de hele tijd aan het hijgen. We hebben gedanst, gesquat, geademd, gerekt, gestrekt, gedraaid, gesprongen… en daardoor ben ik erachter gekomen dat er zo veel verschillende sporten zijn.

Als je de dag goed start, heb je meer energie dan je denkt

Ik was best wel bang om halverwege de dag in te kakken. Als ik normaal gesproken in de ochtend hard werkte, was ik in de middag echt kapot en moest ik slapen. Daar was ik hier ook wel bang voor, maar dat viel met alles mee. Ik kan twee redenen bedenken: ik begin met sporten en doe daarna iets wat ik écht leuk vind. Daardoor start ik de dag veel energieker.

Die inkakker kwam ook niet, omdat ik de hele dag gewoon chill was. Ik had immers toch al zo veel gedaan. Ik heb uiteindelijk hele dikke uren gemaakt, maar ik was niet oververmoeid. Doordat ik al zo vroeg in zo’n goede mood kwam, hield ik het heel goed vol.

Je eigen pad volgen is niet egoïstisch

Een van de grootste inzichten van zowel de kennissessies als de hele week is dat het niet egoïstisch is om voor jezelf te kiezen. Aan jezelf denken en voor jezelf opkomen is juist een vorm van goed voor jezelf zorgen, waarvan iedereen later profijt heeft. Het is voor iedereen (inclusief jezelf!) het allerbeste als jij de beste versie van jezelf kunt zijn. En dat houdt in dat je voor jezelf kiest en je eigen pad volgt. Dus stel vast waar jij gelukkig van wordt en durf daarvoor te gaan. Future you says thank you.

’s Avonds mediteren is ontzettend chill

In de ban van Miracle Morning nam ik vorig jaar een abonnement op Headspace. De eerste paar maanden ging het super en vond ik het heel fijn. Maar ik merkte toch dat mijn motivatie afnam. Ik mediteerde steeds minder en raakte helemaal uit het ritme. Zonde, stom, vervelend – maar het was niet anders. Tijdens de Helweek hebben we regelmatig gemediteerd, zowel ’s ochtendsvroeg als ’s avonds en soms tijdens een kennissessie. Nostalgische momenten. Was even vergeten hoe mega chill mediteren kon zijn. Vooral in de avond vond ik het heel fijn om even te reflecteren op de dag.

Je kunt veel meer dan je nu denkt; jouw 100% nu is eigenlijk maar 70%

Mensen verklaarden me voor gek dat ik hieraan meedeed. ‘Je bent toch al super productief?’ De Helweek was voor mij een experiment om te kijken of ik al alles uit mezelf haalde. En ja, ik deed al heel erg veel en had al een sterke focus, missie, visie en work-life balance. Maar ik wilde gewoon proberen te ontdekken of ik meer kon. Wat bleek? Dat kon ik.

Je zult nooit ontdekken hoeveel je eigenlijk kunt als je je grenzen niet opzoekt. Misschien denk je nu dat je al 100% vol werkt qua productiviteit en werkgeluk. Ik daag je uit om de Helweek eens te proberen. Wedden dat je veel meer kunt dan je denkt? Je ontdekt bijvoorbeeld dat je ’s ochtendsvroeg het beste werkt, dat je beter werkt als je ’s ochtends hebt gesport, dat je beter in je vel zit als je ’s avonds mediteert en dat je je relaxter voelt als je journalt. Ik noem maar iets. Doordat je in de Helweek echt je grenzen opzoekt en jezelf zo uitgebreid analyseert, komen er bijzondere dingen naar boven.

Ik werk meer wanneer ik minder ingepland heb

Het is voor mij een eeuwige struggle: ik weet dat ik beter werkt als ik minder ingepland heb, maar ik wil niet het risico lopen om me te vervelen en ik wil zeker weten dat ik alles uit elke dag haal. Als gevolg plan ik alle dagen behoorlijk vol en heb ik de avond van tevoren al lichte stress en paniek. Als ik dan achterloop, verlies ik mijn motivatie en word ik onproductief. Dit is natuurlijk overdreven maar het is wel wat er ongeveer gebeurt.

Tijdens de Helweek ben ik hier nog een keer bovenop gedrukt, maar dan heb ik dat op een positieve manier ontdekt. Er was namelijk van tevoren verteld dat je maar 60% van je gewone werk in kunt plannen. Om zeker te zijn cancelde ik bijna al mijn meetings en plande ik de helft van mijn werk in, waardoor ik maar zo’n 30-40% aan normale werktaken had. This is where the magic happened: ik kreeg elke dag al mijn taken af én pakte de taken van de week erop ook nog op. Echt een heerlijk gevoel. Doordat ik van tevoren geen stress had, ging ik er veel lekkerder in. Eye opener.

Mijn nieuwe planning

Met de Helweek word je als het ware ‘gereset’ doordat je vroeg opstaat, uit je normale ritme wordt getrokken en continu wordt uitgedaagd om heel hard na te denken. Het is niet per se de bedoeling dat je dit ritme exact aanhoudt. Dat mag natuurlijk wel, maar ik vond dit zelf te heftig. Vooral het slapen om 10 uur vond ik te vroeg, omdat ik dan nog lekker met vriendinnetjes aan de telefoon hang of wijntjes drink met m’n ouders.

Maar ik neem er wel wát dingetjes van mee:

  • Om 6 uur op en sporten
  • ’s Ochtends geen koffie drinken
  • 20 minuten lezen
  • 20 minuten journallen of gratitude
  • Geen social media tijdens werktijd, maar tijdschriftjes lezen
  • Geen meetings of telefoon in de ochtend zodat ik vol kan focussen
  • ’s Middags even naar buiten
  • Netflix beperken
  • Om 11 uur slapen

Overweeg je zelf om de Helweek te gaan doen? In de volgende blog geef ik je wat tips en tricks & vertel ik je wat meer over hoe ik het heb aangepakt.

Meld je ook aan!