Juffermans Kookboek

Juffermans Kookboek

De aanleiding

In mijn familie vieren we elk jaar een familie-uitje, waarbij we samenkomen en spelletjes doen en lekker gaan eten. Tegelijkertijd bakken wij thuis vaak cakes en andere zoetigheden. We volgen de recepten van mijn opa en oma. Mijn oma bakte graag en dan vooral met haar kleinkinderen. Mijn opa was banketbakker van beroep. Met dat lekkere bakken kwam het dus wel goed! Dit jaar leek het mij leuk om een kookboek vorm te geven.

De uitvoering

Ik heb iedereen in de familie (inclusief koude kant) gevraagd om hun favoriete receptje in te sturen. Hiervoor stuurde ik een format en vroeg ik of ze ook foto’s mee wilden sturen. Het organiseren was nog niet zo makkelijk, omdat er zo’n 35 deelnemers waren in verschillende leeftijdscategorieรซn. Maar uiteindelijk heeft bijna iedereen meegedaan en hebben we 13 receptjes van de familieleden. Het boekje is aangevuld met 2 recepten van opa en 6 recepten van oma, die wij thuis hebben gemaakt en gefotografeerd.

Naast het organiseren en verzamelen heb ik de teksten nagekeken en alles vormgegeven in InDesign. Voor sommige elementen heb ik Photoshop gebruikt, zoals voor de postzegeltjes met portretfoto’s. De kleine symbooltjes heb ik in Illustrator gemaakt. In totaal is het boekje 50 pagina’s dik en is het 8 keer gedrukt met een witleren kaft en op fotopapier.

Wat vindt mijn familie ervan?

Juliette Juffermans, nicht: “Nina Rosa is super creatief, enthousiast en georganiseerd. In haar enthousiasme neemt Nina Rosa je snel mee, waardoor een project als dit kookboek leuk en goed georganiseerd verloopt. Bij het opstellen van het kookboek nam ze ons bij de hand zodat wij eenvoudig ons deel konden toevoegen. Met de verschillende stijlen van de gerechten heeft ze niet alleen onze persoonlijkheden naar boven gebracht, maar er ook een prachtig saamhorig geheel van gemaakt.”