Waarom falen en fouten maken je alleen maar sterker maakt

Dan ben je net klaar met je nieuwe logo en kom je opeens ‘The Ultimate Logo Design Guide’ tegen of een gratis webinar waarin je wordt verteld hoe je dat moet doen. Daarin worden weer hele andere dingen verteld die jij hebt gedaan.

Lekker dan, ben je net klaar en blijkt dat je het allemaal verkeerd hebt gedaan. Dat nieuwe logo durf je dus echt niet te publiceren, want hij moet eerst helemaal tip top om door een ringetje te halen zijn. Niemand mag weten dat jij hier hebt gefaald.

Maar hey, wie zegt dat je het ‘fout’ doet? Fuck die onzekerheid en haat aan falen en fouten. Waarom falen en fouten maken je alleen maar sterker maakt?

Pak je gember theetje, dubbele espresso of glaasje Verdejo erbij, want hier komt een heerlijke peptalk. Speciaal voor jou!

Proberen is beter dan niet proberen

Ondernemen is een leerschool. Als je het niet probeert, dan leer je het ook niet. Daar horen fouten bij. Leer alles over ‘uit je comfort zone gaan’; it’s where the magic happens! Misschien is jouw allereerste social media post niet perfect, maar het is beter om te beginnen met je socials en er stukje bij beetje beter in te worden. Na een jaar heb je dan uitgevonden wat wel en niet werkt, ben je efficiënter gaan werken en kun je met trots terugkijken op het leerpad wat je hebt bewandeld. Dat is veel beter dan na een half jaar (of langer, want een half jaar vliegt voorbij) nog steeds zitten dubben omdat je echt een perfecte feed wilt hebben. Schop die perfectionistische en superkritische stemmetjes uit je meesterbrein en ga het gewoon proberen.

Neem bijvoorbeeld A/B testing bij websites, waarbij je bij twee groepen een andere website zien. De ene groep ziet bijvoorbeeld een groene button en de andere groep een zwarte. Welke krijgt dan meer clicks? Die button wordt dan doorgevoerd voor alle groepen. Is het dan een ‘fail’ dat je het met die andere button hebt geprobeerd? Nee, want je had er jouw redenen voor en weet nu welke button er wél werkt. Deze manier wordt ook veel toegepast bij het creëren van advertenties of het SEO-proof maken van websites of teksten. Je kunt nog zulke prachtige theorieën hebben en peperdure cursussen hebben gevolgd, als je er niet mee aan de slag gaat, zul je nooit meetbare resultaten hebben om van te leren.

Theorie is ook maar theorie

Ik heb dus een cum laude Bachelor of Arts en een cum laude Master of Arts. Super leuk om op m’n LinkedIn en CV te kunnen zetten, maar aan het grootste gedeelte heb ik geen ruk. Met een specialisatie in Mediaondernemerschap en een minor in Design en Development (met veel projecten) dacht ik klaar te zijn voor het ondernemerschap. Dat viel even tegen. Er waren ontzettend veel dingen die we niet hadden geleerd.

Wat moet er bijvoorbeeld op een factuur komen te staan? Hoe kan ik juridische voorwaarden opstellen en wanneer is dit belangrijk? Wat als een klant niet betaalt?

Hoeveel tijd moet ik inplannen voor mijn eigen social media beheer? Kan ik mijn website beter zelf bouwen of dat uitbesteden? Wanneer is het überhaupt handig om iets uit te besteden en wanneer kan ik het beter zelf doen?

Echt leuk dat we dan hadden geleerd om een SWOT-analyse te maken, maar ik had liever geleerd hoe ik zeurende klanten beter te woord kon staan. Heel interessant die STARR-formulieren met 360 graden feedback, maar feedback ontvangen en geven was in het echte leven toch wel even anders.

Wil ik nu zeggen dat mijn bachelor en master waardeloos waren? Nee, dat ook weer niet – ik heb er wel praktische vaardigheden geleerd die ik toepas in mijn bedrijf. Weten hoe ik om moet gaan met groepsgenootjes die zich niet aan hun deadlines houden heeft me geleerd om te kunnen gaan met verschillende soorten mensen.

Maar wat ik wil zeggen: theorie is niks waard als je het niet toepast. Er komen veel dingen op je af wanneer je ondernemer wordt. Laat je daar niet door intimideren. Je hoeft niet alles goed te kunnen vanaf dag 1. Daarbij kom ik weer terug op het eerste puntje: beter dan dat je het probeert en ervan leert dan dat je het uitstelt omdat je bang bent het niet helemaal goed te doen. Dan leer je het niet. Juist die lessen heb je nodig om een betere ondernemer te worden en je doelen te behalen.

Zie het als een proces

Om alles even samen te vatten in één zinnetje: zie jouw ondernemerspad als een leerproces, waarbij fouten en falen je juist verder helpen. Want iedereen faalt. Dat hoort erbij en maakt je sterker. Als ik nu terugkijk op bepaalde dingen die ik aan het begin deed, snap ik niet hoe ik dat heb kunnen doen. Maar goed, ik deed op dat moment wat ik dacht dat goed was en heb er uiteindelijk van geleerd. Als ik die stappen nooit had genomen, was ik niet waar ik nu ben.

De kern? Volg je hart en vind uit waar jij het allerbeste in bent (+ het allerleukste vindt!). Take it step by step en blijf bij jezelf. Dan komt het goed, echt waar.

In een volgende blog neem ik je mee in mijn leerweg en de mindshift change die ik ervaarde.