Interview Danique Poldervaart: “Mijn fulltime baan opzeggen vond ik helemaal niet eng.”

Een girlboss die een webshop heeft voor girlbosses. Dan moet je wel een echte girlboss zijn. En dat is Danique Poldervaart. Ze zette haar eerste bedrijf op toen ze 19 was en zegde haar fulltime baan op om aan haar huidige bedrijf te werken. Wat zij nu doet, waarom ze een echte ondernemer is en hoe ze geïnspireerd raakt? Watch and learn.

Over haar twee bedrijven

Laten we het eerste geheimpje maar meteen verklappen: haar huidige bedrijf heet Add To My Wishlist. Danique kwam op dit idee toen ze helemaal gek werd van twee garderobes. “Ik verkoop dameskleding die geschikt is voor naar werk én super tof om in je vrije tijd aan te trekken. Serieus, ik wist echt niet wat ik aanmoest op mijn eerste werkdag bij m’n allereerste echte baan. Alles wat ik had was zo… studentikoos. Met mijn kleding wil ik dat de ‘girls next door’ zich als een echte girlboss kunnen voelen. Iedereen moet zelfverzekerd naar het werk kunnen gaan.”

Ik ben fan. Ik wil gaan shoppen. Maar nee, even dit interview afmaken. Dit is niet Danique’s eerste bedrijf. Op 19-jarige leeftijd startte ze een bedrijf met haar tweelingzus op. Samen organiseerden ze bootcamps en gaven ze personal training en voedingsadviezen. “Mijn zusje had CIOS gedaan en ik studeerde Media, Informatie en Communicatie. Een perfecte combinatie, dachten wij zo.” Toch liep het niet zo lekker nam Danique uiteindelijk afstand van het bedrijf. “We moesten volledig vertrouwen op elkaars kennis en kwaliteiten. We hadden ook weinig werkervaring. Helaas kregen we steeds vaker ruzie en onze gesprekken gingen alleen nog maar over het werk. Dat hadden we nooit gewild. Het was een enorm leerzame tijd en heel erg bijzonder om dat met mijn zusje samen te kunnen doen.”

Hoe ze haar tweede bedrijf opzette

En een jaar later begon Danique met Add To My Wishlist. Dit was geen makkelijke journey. Maar Danique was er helemaal klaar voor. “Mijn fulltime baan opzeggen vond ik helemaal niet eng. Ik kreeg het idee voor mijn webshop en 8 weken later heb ik mijn baan opgezegd. Destijds werkte ik als branded content manager bij een social studio. Kort samengevat, ik ging op zoek naar adverteerders om samen te werken met influencers die bij ons bedrijf aangesloten zaten. Maar ikhaalde nauwelijks voldoening uit mijn werk en ik werd zó enthousiast en gelukkig van het werken aan mijn bedrijf… de keuze was snel gemaakt.”

Kan ze dan leven van Add To My Wishlist, zo kort na de lancering? “Nee, ik kan er nog niet van leven en ik weet ook niet wanneer ik dit wel ga kunnen. Elke euro die ik verdien, stop ik terug in mijn bedrijf. Ik leef van een parttime baantje in de horeca. Hiervan kan ik rondkomen. En ik heb ook veel kunnen sparen tijdens mijn fulltime baan. Mijn bedrijf heeft de prioriteit en daar wil ik veel voor opofferen.”

Wat is dan concreet de toegevoegde waarde van ondernemer zijn? “De vrijheid om dingen te bedenken en uit te werken. My god, wat had ik er een hekel aan als ik met een idee kwam en mijn baas zei: ‘Nee, daar hebben we het budget niet voor,’ of ‘Nee, daar hebben we niet genoeg mankracht voor,’. Dat is het mooie van eigen baas zijn, je hebt de touwtjes zelf in handen.”

Waarom zij een echte ondernemer is

Mocht het nog niet duidelijk zijn, dit is een echte girlboss. Leer van haar mindset, bijvoorbeeld haar kijk op werken. “Mensen beseffen niet dat we maar één keer leven. Ze gaan eerst werken en zien dan wel. Dan nemen ze dus genoegen met een baan waar ze eigenlijk doodongelukkig van worden. Maar een week bestaat voor bijna 25% uit werken, dus dan ben je gewoon een kwart van de week ongelukkig. Dat is veel te veel!”

“Door ondernemerschap heeft het woord ‘werken’ voor mij een heel andere betekenis gekregen.”

Toch weer even terugkomend op de financiën, want hoe kijkt ze daar dan op als ondernemer? “Ik heb altijd al gezegd dat ik liever minder verdien en doe waar mijn hart ligt, dan dat ik ongelukkig ben en veel verdien. Let wel – als ondernemer verdien je niet per se minder, maar je moet wel veel investeren. Niet alleen geld. Tijd, energie, bloed, zweet en tranen.”

Wat vindt Danique, dat haar een echte ondernemer maakt? “Ik durf risico’s te nemen en heb een hele grote drive. Als iets mij interesseert, kan ik daar dag en nacht mee bezig zijn. En dat maakt me niks uit. Door ondernemerschap heeft het woord ‘werken’ voor mij een heel andere betekenis gekregen. Ik vind het fantastisch om te werken. Ik sla ’s ochtends met plezier mijn laptop open en klap hem rond 10 uur ’s avonds met tegenzin dicht. Ik probeer me wel steeds meer te houden aan vaste werktijden en om alleen in het weekend te werken als het nodig is.”

Alle respect, maar ik krijg hier een beetje FOMO van. Als 21-jarige zijn er zó veel leuke dingen te doen. “Ik heb nooit echt het gevoel dat ik dingen mis. De dingen die ik beleef met mijn bedrijf, openen ook nieuwe deuren. Dan maak ik dingen mee die ik anders nooit had meegemaakt. Nachtrust en vrienden – dat soort dingen moet je over hebben voor je bedrijf, anders moet je niet aan ondernemen beginnen.” True that, though.

Voor haar leeftijd kan ze al behoorlijk veel. En heeft ze ook al best wel veel voor elkaar gekregen. Hoe doet ze dat toch? Wat is het geheim? “Ik doe waar ik goed in ben en vraag anderen te doen waar zij goed in zijn. Waarom zou je veel tijd in iets stoppen, als iemand anders het veel beter en efficiënter kan? Ik ben super leergierig. Natuurlijk kan ik niet alles, maar ik wil blijven leren. Tijdens mijn studie was ik al een typische workaholic en ook nu kan ik moeilijk niks doen. Ik ging weinig uit en ging geen dagen Netflix kijken zoals mijn medestudenten deden.”

“Lekker oldschool een boek huren bij de bieb of een boek kopen vind ik fantastisch.”

Lessen uit girlboss boeken

Ik zou je aanraden om het kunstje bij Danique af te kijken. Je hebt nu al best wel veel over en van haar geleerd, toch? Next level… waar haalt zijn haar inspiratie vandaan? “Girlboss boeken! Lekker oldschool een boek huren bij de bieb of een boek kopen vind ik fantastisch.” Any books in particular? “Masterclass ondernemen van Annic van Wonderen en SuperOlcay van Olcay Gulsen. Allebei vrouwen met een gezonde dosis lef en die zonder rijke ouders een succesvil bedrijf op hebben weten zetten. Ook zo’n girlboss is Danique Bossers van Most Wanted. Zij gaat ook een boek publiceren, ik kan niet wachten!”

Welke lessen heeft ze hieruit geleerd? “Brutale mensen hebben de halve wereld. Toon lef. Ik vond het bijvoorbeeld echt heel eng om te bellen.” Hier kan ik me in vinden, though. Jij ook? Let dan even op. Nu wil jij ook bellen. “Je krijgt veel meer voor elkaar door te bellen. Mensen zijn sneller bereid om dingen voor je te doen, doordat ze je stem hebben gehoord. Ze hebben het gevoel dat ze je echt kennen. Met een mailtje duurt alles veel langer en krijg je lang niet zo veel voor elkaar. Mensen voelen zich niet verbonden met je.”

Danique’s toekomstvisie

All good. We hebben nu besproken hoe Danique twee bedrijven oprichtte, waarom ze een echte ondernemer is en hoe ze geïnspireerd blijft. Nu terug naar het bedrijf en wel: de toekomst. Danique is op zich happy als onderneemster (als dat niet obvious was), maar heeft op zich niks tegen werken in loondienst. “Het biedt financiële zekerheid en je hebt collega’s waar je van kunt leren. Maar je kunt ook met ze brainstormen en met ze kletsen en ik moest er best aan wennen dat ik dit niet meer had. Als beginnend ondernemer zonder personeel kan het best eenzaam zijn.”

Vertel mij wat, dat is de reden dat ik een parttime baan heb genomen. Gewoon voor de lekkere buffet lunches en de sociale omgeving. Zou een co-working space dan geen optie zijn? “Dat is zeker iets waar ik over nadenk, maar momenteel heb ik daar het budget nog niet voor. Ik werk 4 avonden per week in de horeca, dan ga ik lekker kletsen met de gasten. Heerlijk om dan weer even onder de gasten te zijn.”

Okay, en 50/50 werken dan? Daar is Danique niet zo enthousiast over. “Voor nu gaat dat goed, omdat ik echt klaar ben op het moment dat mijn shift voorbij is. Ik ben het type dat haar werk mee naar huis neemt en dat is niet handig in dit geval. Als ik de tijd neem voor mijn eigen bedrijf, wil ik ook echt die tijd aan mijn bedrijf kunnen wijden.”

Groots dromen. Ja, dat is wat ze doet. “Met klein dromen kom je nergens. Over drie jaar wil ik de voorloper zijn van zakelijke dameskleding voor young professionals. Nu verkopen we alleen kelding, maar schoenen en accessoires staan ook zeker hoor op de ‘wishlist’. Ik wil het voor de klant zo makkelijk mogelijk maken. Ze moeten de hele look kunnen shoppen op Add To My Wishlist.”

Dit is een heel lang interview, I know. Maar deze meid is zo inspirerend. Nog één laatste vraag: wat is haar beste tip voor startende ondernemers? “Facebook-groepen zijn je beste vrienden. Wat heb ik daar veel aan gehad. Je kunt niet alles weten en je kunt niet in alles de beste zijn, dus zoek mensen die er meer verstand van hebben dan jij. Tegenwoordig is bijna overal wel een Facebook-groep voor waar je je vragen kunt stellen of samen kunt brainstormen. Soms zitten er waardevolle samenwerkingen tussen. Typ simpelweg een kernwoord of branche in die betrekking heeft op jouw vraag en see the magic happen!”