Provocatief coach Lucie: “Ik wil weten wat mijn cliënt écht wil”

We zitten allemaal wel eens vast. Niks om ons voor te schamen. We zijn moe, we weten het eventjes niet meer of we zijn emotioneel. Hoe los je dit op? Ik interviewde Lucie, een provocatieve life coach. Pro-vo-ca-tief. Wat zij precies doet en wat je aan zo iemand kunt hebben, lees je in dit interview.

Provocatief coachen in vogelvlucht

Provocatief coachen betekent coachen op een eerlijke, directe en humoristische manier. Lucie begon hier in 2009 mee. “Ik coachte al enige jaren, maar miste het echte contact. Juist dat eerlijke zorgt voor snel en effectief resultaat. Door een klant met fluwelen handschoentjes te behandelen, kom je geen stap verder. Met provocatief coachen wel. Ik heb al talloze mensen in Nederland en het buitenland geholpen.” Maar goed, met normaal coachen help je klanten ook van hun problemen af. Wat is dan het grote verschil? De relatie: met provocatief coachen zijn de coach en de cliënt gelijk van elkaar. Lucie vindt dit juist het fijnste. “Je kunt allebei zeggen dat er in je opkomt. Dat is gezond en veel effectiever. Ik ben direct, gebruik humor en speel de advocaat van de duivel. Soms zeg ik dingen die de cliënt zelf niet eens durft te denken.”

“Soms zeg ik dingen die de cliënt zelf niet eens durft te denken.”

Een sessie provocatief coachen

Lucie wil mensen die vast zitten, helpen ‘los’ te maken. Misschien is het lastig voor te stellen hoe zo’n sessie in elkaar zit. Ik vroeg Lucie om een voorbeeldsessie. “De motivatie van de cliënt wordt de hele tijd gecheckt. Wil de cliënt echt wel veranderen, zit er eigenlijk iets anders achter of kan de cliënt het ‘probleem’ beter accepteren? Als iemand is vastgelopen dan kan dat heel uitzichtloos voelen. De cliënt ziet geen uitweg meer. Door humor en provocatie in te zetten krijgt iemand een realistischer kijk op de situatie en ziet weer mogelijkheden.”

Cliënt:  ‘Ik wil nee leren zeggen.’

Coach:  ‘Ho, stop, nee, niet doen!’

Cliënt   ‘Wat bedoel je?’

Coach: ‘Ja-zeggers behoren tot een uitstervende soort. En dan wil jij nu ook al staken met onophoudelijk ja zeggen?’

Cliënt:  ‘Nou, ik denk het eigenlijk wel.’

Coach: ‘Dat klinkt al beter, dat twijfelachtige. Goedzo, hou dat vast!’

Maar wat is dan een normale werkdag? Lucie houdt wel van afwisseling. “Ik heb cliënten die ik in mijn praktijk zie en ik doe sessies van Skype. Soms geef ik een training ergens in Nederland, bijvoorbeeld over vitaliteit, duurzame inzetbaarheid of communicatie. En soms schrijf ik blogs of maak ik een vlog.” Is er dan nog wel ruimte voor vrije tijd? “Ja, ik sport tussendoor veel of ik maak een wandeling met mijn hond.”

Lucie denkt niet in hokjes

Voor wie is provocatieve coaching een oplossing? Lucie sluit geen mensen uit. “Of je nou een puber bent of een huismoeder. Een transgender of een zakenman. Het maakt mij niks uit. Ik hou van die afwisseling.” Zijn er dan helemaal geen overeenkomsten? “Jawel, mijn klanten zijn allemaal intelligent, houden van humor en kunnen wel tegen een stootje. Dat zijn wel vereisten voor provocatief coachen.”

Een brede doelgroep, dus. Ze focust zich wel specifiek op Haarlem en omgeving, want dat is wel zo praktisch. “Maar ik heb ook klanten die ik via Skype coach. Dan kunnen ze natuurlijk overal zijn.”

Provocatief coachen kan voor onwijs veel problemen een oplossing bieden. “Ik coach bij relatieproblemen, lage zelfwaardering, verlegenheid, stress, onzekerheid maar ook familieproblemen, carrière-vraagstukken, een burn-out en zelfs gewichtsissues. Al deze problemen zijn zeer geschikt voor de provocatieve aanpak.”

“Nee, ik heb niet gestudeerd voor ondernemerschap. Ik bén ondernemer.”

De weg naar provocatief coach

Ik vraag me dan af, zo een sterke vrouw, hoe is zij gekomen waar zij nu is? We duiken Lucie’s educatie in. Ze heeft niet gestudeerd voor ondernemerschap. “Ik bén een ondernemer. Ik heb één jaar in vaste dienst gewerkt en ben daarna als ZZP-er aan de slag gegaan. Oorspronkelijk kom ik uit het onderwijs; ik heb de PABO afgerond.” Denk je dat dat het is, dan heb je het flink mis. Ze heeft namelijk ook papieren voor loopbaanboach, fitness trainer, personal trainer en voedingscoach. En in 2009 rondde zij dus de opleiding provocatief coachen af. Het levende bewijs dat je een carrière switch kan maken die je gelukkig maakt en dat je ondernemerschap niet uit de theorie haalt. Be inspired.

Ondernemerschap is niet voor iedereen. Je moet tegen die risico’s kunnen. De onzekerheid, de verantwoordelijkheid, de stress. Ik vroeg Lucie wat haar een echte onderneemster maakt. “Ik ben avontuurlijk ingesteld en neem zonder veel te twijfelen risico’s. Ik focus op vrijheid en ik ben een echte kar trekker.” Haar visie op ondernemerschap? “Ondernemen betekent vrijheid en daar hou ik van. Ik vind het prettig om zelf mijn tijd in te delen. Dat past ook bij mijn leven.”

Dus zo kwam Lucie bij haar droombaan als provocatief coach. Hoe nu verder? “Wat de toekomst brengt voor mijn bedrijf… de tijd zal het leren. Ik doe wat ik leuk vind en dat kan op een gegeven moment veranderen. Wat ik op dit moment het leukste vind is de afwisseling van het coachen en het geven van trainingen van bedrijven. Ik denk dat ik dat toch het leukste zal blijven vinden.”

Dus wat Lucie uniek maakt?

All good, we weten nu wat een provocatief coach doet, wie Lucie is en waarom ze zo’n inspirerende onderneemster is. Er mist nog één ding: de toegevoegde waarde van Lucie als coach. “Wat mij uniek maakt is mijn vermogen om de kern te onthullen. Ik ben direct, heb lef en focus op wat iemand letterlijk zegt. Tegelijkertijd focus ik op lichaamstaal. Hierdoor weet ik wie mijn cliënt écht is en wat hij of zij écht wil. Zo kan ik iemand daadwerkelijkheid helpen en dat geeft mij een kick.”