Interview Rinske Rietveld: “Succes kent geen grenzen”

Meet Rinske Rietveld, een echte girlboss met een passie voor ondernemerschap, grafisch vormgeven en reizen. Eigenlijk alles wat wij ook zouden willen. Maar zij doet het ook gewoon. Deze meid heeft pit, humor, een mooi gezichtje en vooral ambitie. Ik mocht haar interviewen over haar bedrijf, passies, toekomstplannen en ze gaf haar beste tips weg. Get inspired!

Haar reis naar ondernemerschap

Op 19-jarige leeftijd begon Rinske met haar bedrijf ‘Rietfield’, een Engelse vertaling van haar achternaam Rietveld. Ze zat toen in het tweede jaar van haar opleiding grafisch vormgeven op het Grafisch Lyceum in Utrecht. “Ik werk voor vele opdrachtgevers die ik zowel online als offline leer kennen – via via bijvoorbeeld. Wat ik zoal maak? Logo’s, illustraties, visitekaartjes, online artboards en noem maar op. Uiteindelijk wil ik mezelf ook nog gaan specialiseren in websites en andere grafische uitingsvormen.”

Of ze ondernemerschap heeft geleerd op haar opleiding? “Op school heb ik wel het vak ondernemen gehad, waarbij ik wel wat heb geleerd, maar toch leer ik veel meer van de praktijk. Als ik iets niet goed begrijp, vraag ik het aan de ondernemers om me heen. Soms kunnen zij me ook niet helpen; gelukkig bestaat het internet! Ik gebruik Google en YouTube voor uitleg en tutorials. Voor inspiratie gebruik ik Pinterest, Behance, YouTube en Dribble. Ook bekijk ik het werk van andere grafisch vormgevers of illustratoren op Instagram.”

Ik vraag haar wie haar inspirerend persoon is. “Jij inspireert me heel erg, als je ziet hoe ondernemers zoals jij te werk gaan en daarnaast nog reizen… no words, respect! Dat is echt mijn droom. Helemaal top als je dan ook nog eens goed werk kunt leveren. Dat inspireert mij echt heel erg.” Aw, hoe lief! Thanks girl.

Een onderneemster in hart en nieren

Rinske is een echte ondernemer. Neem het van mij aan. Ik heb haar in levenden lijve ontmoet en ze is geen katje die je met de blote handen aan kunt pakken. Op een goede manier, uiteraard. “Ik ben altijd al een pittig iemand geweest. Dit heb je echt nodig in deze wereld, anders loopt iemand makkelijk om je heen. Het onderhandelen met mensen kon ik al van jongs af aan en dit heb ik door de jaren heen nog beter geleerd. Je moet hier een balans in vinden; wat verwacht de klant van jou en wat verwacht jij van de klant?”

Let wel even op, deze chick is slechts 21 jaar oud. Voelt ze zich dan wel serieus genomen? “Het maakt niet uit of je jong bent. Door je passie uit te stralen en je werk met enthousiasme en overtuiging te laten zien, krijgen mensen toch een ander beeld van je. Ga netwerken en doe altijd je best om professioneel over te komen – vind de balans tussen creatief en zakelijk. Dan kom je veel ouder over dan je eigenlijk bent. Ik merk ook dat mensen het tof vinden om jonge ondernemers met een passie te zien, die serieus zijn en van aanpakken weten.”

“Het onderhandelen met mensen kon ik al van jongs af aan en dit heb ik door de jaren heen nog beter geleerd.”

Het leven als eigen baas

Als jong grafisch vormgever wil je snel groeien. Je kunt dit doen door voor jezelf te werken, maar ook door gewoon weer in loondienst te gaan. Want ook in loondienst kun je ondernemer zijn, vindt Rinske. “Als ik de kans zou krijgen om bij een toffe ontwerpstudio te werken, zou ik die kans grijpen. Misschien niet voor de rest van mijn leven, maar voor een jaartje of zo. Dan kan ik nog meer ervaring opdoen in de praktijk en mijn skills verbeteren. Zo kan ik als ondernemer nog beter worden in mijn grafische werk, waardoor ik mijn merk sterker uit kan bouwen.” Zie je, niks ‘veilig en saai’ aan. Nog steeds hartstikke ondernemend. You go, girl.

We ondernemen allemaal vanwege onze eigen redenen. De vrijheid, het geld, echt doen wat je leuk vindt zonder dat iemand op je vingers kijkt. Zelf bepalen wanneer je zelf werkt… “Succes kent geen grenzen, dus negeer de beperkingen en ga op zoek naar een nieuwe manier om winst en plezier te maken. Ik heb zo veel meer uitdagingen in het leven als ondernemer. Je bent actief bezig met je eigen planning en werktijden. Dat vind ik heerlijk. Ik heb zo veel kennis en ervaring opgedaan in het grafische gebied als ondernemer. Van mijn fouten leer ik juist heel erg.”

De toekomst van Rietfield

Deze meid weet dus van aanpakken. Alsof dat nog niet genoeg is, houd ze ook nog eens onwijs van reizen. En zij gaat er ook gewoon voor. Ik ontmoette haar dus op Bali in december, waar zij toen stage liep. Destijds was ik daar digital nomad (dat waren nog eens tijden) en heb ik haar geïnspireerd. Superleuk om te horen natuurlijk. Haar plan is om te werken en tegelijkertijd lekker te werken. “Tijdens het reizen wil ik natuurlijk nog wel blijven werken. Ik wil mijn portfolio uitbreiden, maar ook mijn netwerk verbreden. In september ga ik naar Bali, dat voelt echt als thuiskomen. Maar ik wil ook graag naar de Filippijnen en andere Aziatische landen. Ik wil dan acht uur per dag werken, maar het hangt er natuurlijk van af hoeveel opdrachten ik krijg en hoeveel motivatie ik die dag heb.” Net als ik kiest Rinske voor het buitenland vanwege de vrijheid en de kans om nieuwe culturen en landen te ontdekken. Wij kunnen het je zeker aanraden.

“Als je eenmaal je passie hebt gevonden en je bedrijf hebt uitgedacht, ben je niet meer te stoppen.”

Hold on – acht uur per dag werken? Hoe dan? “Ik werk gerust de hele dag door, omdat ik gewoon doe wat ik leuk vind. Het voelt dan niet als werken. Mijn hobby is mijn werk. Als ik een lange dag achter de rug heb, werk ik meestal nog tot laat aan mijn eigen bedrijf.” Toch houdt ze wel van een rustdagje op z’n tijd. Ze houdt zichzelf fit door fitness. Dit is ook het moment waarop de ideeën binnenstromen en ze haar hoofd leeg maakt.

Een ambitieuze onderneemster zou geen ambitieuze onderneemster zijn als ze geen toekomstvisie had. “Op naar de top! Ik zie mijn bedrijf steeds meer groeien en dat voelt zo goed. Ik wil de wereld zien terwijl ik aan mijn bedrijf werk. Mijn droom? Iets in fashion begonnen, maar dan met een grafische draai en met een eigen stijl illustraties. Ik wil echt iets unieks op de markt zetten. Street fashion vind ik heel erg gaaf, net als vintage. Er zijn zo veel dingen die me leuk lijken in die branche, als ik het maar kan combineren met grafische vormgeving zoals illustraties.”

Rinske’s tips voor startende ondernemers

Zij lijkt gewoon perfect, of ligt het aan mij? Toch is ze ook nog wel eens onzeker. “Er zijn zo veel grafische vormgevers op Behance die prachtig werk leveren. Daar word ik soms wel jaloers of bang van, want ze zijn zo goed! Maar ik probeer me te laten inspireren. Door hen leg ik de lat hoger en wil ik mijn bedrijf echt laten groeien.”

Rinske merkte dat ze steeds beter werd in timemanagement, organiseren en plannen. “Bij timemanagement zijn doelstellingen en planning een must. Je moet continu prioriteiten stellen. Bepaal wat je wilt bereiken. Je bent als ondernemer de spin in het web; je bent dagelijks op operationeel niveau bezig, maar je moet ook de tijd nemen om na te denken over je keuzes op lange termijn. Neem af en toe bewust afstand. Dit levert betere inzichten op.”

Om jullie te inspireren, vroeg ik haar om haar beste tips voor startende ondernemers. “Als je begint met je bedrijf, definieer dan duidelijk een doel. Daar vloeit je strategie uit voort. Bedenk goed waarom je het bedrijf opricht en voor wie. Doe iets wat je leuk vindt.” Haar favo quote? “Never give up on your dreams. Als je eenmaal je passie hebt gevonden en je bedrijf hebt uitgedacht, ben je niet meer te stoppen. Zoek uit wat jou doorzettingsvermogen geeft en zorg ervoor dat je je werk leuk vindt. Het geeft mij echt een kick om mensen gelukkig te maken met mijn werk en om iets speciaals toe te voegen aan een bedrijf.”