De tijdlijn van onderneemster, friend & digital nomad Astrid Veld

Ze zeggen dat het soms juist niet klikt met mensen die te veel op je lijken. In mijn geval: die van reizen houden, ondernemers in hart en nieren zijn, graag het zonnetje zien, van lekker eten houden en creatief schrijven. Ik zei ‘soms’, want bij Astrid is dat niet het geval. Zij is een goede vriendin, reisfanaat, mede-copywriter én mega inspirerende onderneemster. Graag neem ik jullie mee op reis naar Astrids wereldje. We gaan het chronologisch aanpakken, met wat spontane tussenstops. Prepare for a heavy (= inspiring) ride.

Hoe Astrid drie bedrijven opzette

Dus, wie is Astrid Veld en waarom is ze een inspirerende onderneemster voor mij? Ik leerde haar kennen bij de specialisatie Mediaondernemerschap, waar we met z’n viertjes een bedrijf opzetten. Wij creëerden ‘Students Around The World’, een website voor studenten die naar het buitenland willen voor hun stage of minor. Maar dat was slechts Astrids eerste bedrijf. “Mijn tweede bedrijf is mijn blog, ‘Life Is Better Abroad’. Hier schreef ik over mijn belevenissen in het buitenland om anderen te inspireren en te motiveren. Ik ben tijdens mijn studie veel in het buitenland geweest, namelijk naar Malta, Curaçao – waar ik mijn blog begon – en Mallorca.” Een meid met passie voor reizen dus, love it! Maar zelfs als Astrid niet in het buitenland zit, staat haar hoofd ernaar. “Bij het afstuderen koos ik voor de ondernemerschapsrichting. Hier richtte ik mijn derde bedrijf ‘Island Experiences’ op, waarbij ik stages en banen in bepaalde landen bemiddel. Dit doe ik vanuit mijn eigen kennis, netwerk en ervaring.”

Nu zaten we dus bij dezelfde specialisatie, waarbij ondernemerschap centraal stond. Ik merk zelf dat ik het grootste gedeelte toch echt heb geleerd door te doen, niet door te studeren. Wat vindt Astrid daarvan? “Ik koos tijdens mijn studie dus twee keer voor de ondernemersrichting, maar ik ben het ermee eens dat je het pas gaat leren in de praktijk. Toch heb ik er wel veel van geleerd. Nu weet ik wat de basis van ondernemen is.”

“Een echte ondernemer ziet mogelijkheden waar anderen dat niet doen.”

Hoe ze nu haar droomleven leidt & verbetert

Verleden, check. Tijd voor het heden. Spoiler: je gaat heel erg jaloers zijn. Astrid is echt zo’n type die doet wat ze zegt en gaat voor wat ze wil. Ze wilde heel graag voor langere tijd op Curaçao wonen, omdat ze verliefd werd op het eiland. En raad eens wat ze nu doet? “In mei ben ik met mijn vriend naar Curaçao verhuisd. Hij werkt in een bar, wat goed is voor zijn netwerk en werkervaring. Ik werk parttime freelance voor Scoopy. Ondertussen werk ik hard aan mijn vierde en vijfde bedrijven: AV Media en een nieuwe blog. Bij AV Media wil ik diensten aanbieden als tekstschrijven, content creatie en social media. De nieuwe blog gaat over wonen en werken in het buitenland.” Heel tof, maar dat laatste, is dat realistisch? As a friend met vier eigen blogs: een nieuwe blog, hoe ga je daar geld mee verdienen? “Over het verdienmodel ben ik nog in dubio. Zal ik er een webshop aan koppelen? Influencer marketing inzetten? Er gaat van alles voor mijn hoofd. Ermee bezig zijn geeft het me heel veel energie en ik krijg steeds meer nieuwe ideeën.”

Wat is er eigenlijk gebeurd met de andere drie bedrijven? “’Students Around The World’ hebben we stopgezet vanwege tijdgebrek. We woonden op een gegeven moment allemaal op een ander continent, dan is het onderhouden niet te doen. Ik schrijf nog wel regelmatig voor ‘Life Is Better Abroad’, maar uiteindelijk zal ik die blog samenvoegen met mijn nieuwe blog. En ‘Island Experiences’? Het schrijven van het plan is één, het uitvoeren is een tweede. Momenteel heeft het niet mijn prioriteit. Ik ben naar het buitenland gegaan om te genieten en aan mezelf te werken als onderneemster. Nu heb ik eindelijk de tijd om al mijn ideeën en creativiteit op papier te zetten en er werk van te maken. Dat voelt heerlijk.”

Zo zie je maar: het gaat niet altijd om de uitkomst. Astrid vertelt me dat ze geen seconde spijt heeft gehad van alle tijd, geld en moeite die ze erin heeft gestoken. “Op dit moment zie ik de bedrijven die ik in het verleden heb opgestart als mooie oefenprojectjes.” Copy that. 

 

Haar passie voor ondernemerschap

Voordat we het over de toekomst gaan hebben, wil ik nog eventjes inzoomen op Astrid als onderneemster. Ik heb het gevoel dat we daar nog wel even een alineaatje aan kunnen wijden. Ik vind haar namelijk een echte onderneemster, maar zelf is ze bescheiden. “Ik vind het lastig om over mezelf te zeggen dat ik een echte onderneemster ben. Wat me wel opvalt: ik stel me altijd heel anders op dan andere werknemers. Ik ben veel meer bezig met het totaalplaatje. En met mijn creatieve mindset zie ik overal ideeën. Ik denk dat dat dichtbij ondernemerschap ligt: mogelijkheden zien waar anderen dat niet doen.”

Vanwaar de passie voor internationaal ondernemerschap? “Ik kom graag in nieuwe omgevingen terecht. Zo koos ik bewust voor buitenlandse stages tijdens mijn bachelor. En mijn minor was Spaanse Taal & Cultuur. Mijn knop staat al zo lang als ik me herinner op standje internationaal.” Couldn’t agree more.

“Geen zin in werken, dat begrip ken ik niet.”

No small talk: vrouwelijke ondernemers & motivatie

Okay, nog één chapter voordat we over Astrids toekomst beginnen. Ik wil een aantal lastige kwesties bespreken. Dingen waar ik als ondernemer tegenaan loop. Namelijk: ondernemen als vrouw en geen zin hebben om te werken.

Ondernemen als vrouw: voelt Astrid druk als vrouwelijke onderneemster? “Nee, ik hoef geen druk te voelen. Ik zie als vrouw in dat ik net zo veel kwaliteit heb als een man. Het gaat niet om het geslacht, maar om wat je durft en kan. Ik kan net zo goed een vrouwelijke als een mannelijke ondernemer als inspiratie zien. Iemand die geheel voor zichzelf gaat, vol passie en ambitie… of het nu een man of een vrouw is, dat is een teken van lef en het inspireert mij.”

Digital nomads kennen dit probleem vast wel: geen zin om te werken. Ik bedoel, ik hou van mijn bedrijf, maar als het hele huis gaat surfen en ik moet notulen uitwerken… meh. Maar Astrid denkt hier anders over en zij is nog langer digital nomad geweest als ik. “Geen zin om te werken, dat begrip ken ik niet. Ik streef altijd naar bepaalde doelen, waar meestal veel geld voor nodig is. Daarom ben ik een echte workaholic. Hoe meer uren ik maak, hoe dichter ik bij mijn doelen ben.” Maar hoe dan? Mijn levensstijl is ook niet al te goedkoop, maar ik sla soms toch echt om vier uur mijn laptop al dicht met een volle Wunderlist. “Doe waar je goed in bent; focus enkel op je goede punten. Uiteindelijk wordt iedereen daar gelukkig van. Zorg er wel voor dat je niet doordraaft,” zegt Astrid, terwijl er een glimlachje op haar gezicht verschijnt. “Ik ben nooit tevreden over mijn kwaliteiten. Ik wil alsmaar beter worden. Perfectionisme mag geen zwakte worden, dus zorg er ook voor dat je je zwaktes kent en kan ombuigen tot iets positiefs.”

Is loondienst dan toch Astrids toekomst?

We hebben Astrid’s verleden besproken, gekeken naar wat ze tegenwoordig doet, waarom ze zo gepassioneerd is over ondernemerschap en we bespraken twee kwesties met haar. Dan is het nu tijd voor… de toekomst! “Het komende half jaar heb ik al een beetje uitgestippeld. Mijn vriend en ik blijven tot december op Curaçao. Daarna gaan we naar Miami om de European Bartender School te gaan doen. Hier dromen we al zo lang van! In januari komen we eventjes terug naar Nederland, maar kort daarna gaan we weer weg. Bali of zo, daar was jij zo enthousiast over. In elk geval wil ik genoeg tijd hebben om mijn ideeën uit te werken en ruimte hebben om kansen aan te grijpen.” Ga naar Bali, please, doe het.

“Loondienst lijkt me prima, totdat de sleur erin slaat.”

Zou Astrid ook terug willen in loondienst? Ze twijfelt. “Het is voor mij een veilige haven, omdat je onder iemand anders zijn vleugels zit. Maar het heeft ook een andere kant: je haalt er wellicht niet genoeg voldoening uit. Loondienst lijkt me dus prima, totdat de sleur erin slaat. Dan wil ik de ruimte hebben om zelf keuzes te maken.” Een combi dan? “Ik ben pas net afgestudeerd. Een baan in loondienst lijkt me daarom de perfecte kans om een beetje te ‘spieken’. 50/50 lijkt me een prima verhouding in het begin. Vanaf daar wil ik het langzamerhand afbouwen.”

One last thing: wat drijft haar? “Ik wil veel van het buitenland kunnen zien, maar ook blijven leren. Daar is tijd en geld voor nodig; tijd kost ook geld. Maar dat motiveert me wel om hard te werken en te doen wat mij gelukkig maakt. Want hoe fijn is het als doen wat mij gelukkig maakt, mij juist de mogelijkheid geeft om te doen waar ik nog gelukkiger van word?” Pik maar een traantje weg bij deze mooie woorden, het is okee.