Foodcoach & content creator Dalí is niet gewoon een gewichtsconsulente en blogger

Een foodcoach, is dat niet gewoon een voedingsdeskundige? En content creator over food, is dat niet gewoon een foodblogger? Let me prove you wrong. Ik interviewde foodie, onderneemster, doorzetter en foodcoach Dalí. Want wat doet een foodcoach precies en wat kunnen we leren van Dalí? (Spoiler: héél veel)

Gezond eten is helemaal niet saai! En meer over Dalí

Haar naam is net zo uniek als haar beroep. Dalí is de eigenaresse van Zonderzooi, wat staat voor food, coach en lifestyle. Ze is foodcoach en content creator. Zo deelt ze recepten en tips voor een gezondere lifestyle, maar blogt ze ook over duurzaamheid. “Ik ben gek op gezonde voeding, vooral dat je door gezond eten zo lekker in je vel zit. Dit wil ik graag aan anderen overbrengen. Gezond eten is helemaal niet saai! Ik help mensen om af te vallen zonder zooi en zo lekkerder in hun vel te krijgen.”

Van studente International Lifestyle Studies naar coach, hoe dat zo? “Tijdens die studie leerde ik onwijs veel over conceptontwikkeling en trendwatching. Ik heb de studie helaas niet afgemaakt, maar wel onwijs veel geleerd over iets op de markt zetten. Daarna heb ik de studie Wellness & Lifestyle afgerond en hierbij ook mijn BGN-diploma  als gewichtsconsulente behaald.Heerlijk vind ik het, als ik mensen kan helpen. Daarom past coachen zo goed bij mij.”

Wat doet een foodcoach?

We weten nu wie Dalí is en wat ze doet, maar nog steeds niet zo veel over een foodcoach. Wat doet een foodcoach op een normale werkdag? “Ik begin mijn dag vaak met een uurtje yoga en meditatie. Even mijn hoofd leeg maken en een beetje zweten voor de drukke dag begint. Daarna heb ik vaak vanaf 9.00 klanten in Tilburg die ik begeleid. We hebben dan persoonlijke coachingsgesprekken en ik ga bij de mensen thuis langs. Heerlijk vind ik dat, zo zit je niet de hele dag stil. ‘s Middags vanaf 13.00 werk ik vaak aan mijn blog en ga ik recepten fotograferen en blogs uittypen. ‘s Avonds vanaf 19.00 tot ongeveer 21.30 heb ik online coaching met mensen die niet in Tilburg wonen. Daarna doe ik vaak nog wat dingetjes voor mijn blog.”

Reken eventjes met me mee: ze werkt dus zo’n 14 uur per dag. Misschien 12 met aftrek van pauzes. Ik hou van hard werken, maar ik word al moe van het idee van 12 uur werken elke dag… “Ja, ik maak redelijk lange dagen, maar het voelt niet als werken. Ik vind mijn werk ontzettend leuk, dus ik heb niet eens door dat ik zo lang werk.”

“Die persoonlijke touch is heel belangrijk bij mij.”

Maar oké, terug op het onderwerp foodcoach. Want er zijn zo veel gewichtsconsulenten, wat is er dan zo anders aan Dalí? Nou, haar mindset. “Mijn visie is vooral puur en zonder zooi. Er zijn natuurlijk veel gewichtsconsulenten die zich echt aan de schijf van vijf houden. Voor mij draait het om zo veel mogelijk pure, natuurlijke producten eten. Mijn klanten krijgen ook gewoon pindakaas te eten, terwijl veel gewichtsconsulenten dit juist slecht vinden. Daarnaast zorg ik door mijn positieve vibe dat iedereen enorm gaat genieten van eten in plaats van het als een ‘dingetje’ te zien.”

En wanneer zou je Dalí in kunnen schakelen? “Als je een stok achter de deur nodig hebt, ben ik er voor je. Ik zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft, maar ik ben er ook voor je als je je ei kwijt wilt. Dan bied ik een luisterend oor en sta ik voor je klaar. Die persoonlijke touch is heel belangrijk bij mij.”

Voor Dalí is er altijd ruimte voor verbetering

In de interviews probeer ik grofweg twee klanten te belichten: het leven als coach en het leven als ondernemer. Het coach gedeelte hebben we net achter de rug en ik vond het zelf erg leerzaam. Nu komt het stukje over ondernemers.

Dalí is gewoon zo begonnen als onderneemster, ook al had ze geen idee wat er allemaal bij kwam kijken. “Juist door gewoon te beginnen, leerde ik ontzettend veel. Ondernemerschap is vallen en opstaan. Inmiddels werk ik al bijna twee jaar als foodcoach en kijk ik vooral erg tevreden terug. Mijn blog bestaat al wat langer, nu vier jaar. Daar ontdek ik ook steeds nieuwe dingen. Zo zie je maar, er is altijd ruimte voor verbetering.”

Sorry, ik weet dat ik net had gezegd dat we het coach gedeelte hadden afgesloten. Maar ik wil toch eventjes terugkomen op de lange werkdagen. Is Dalí niet bang voor een burn-out? “Nee, ik heb nauwelijks stress en pak goed mijn rust. Dit komt vooral door yoga en meditatie. Je vroeg me om een normale werkdag te noemen, maar er zijn natuurlijk ook dagen dat ik lekker ga lunchen met m’n vriendinnen of dat ik een evenement heb. Dat is juist het leuke, geen dag is hetzelfde. Ik vind mijn werk ontzettend tof, dus het voelt niet als werken. Daarom ben ik niet echt bang voor een burn-out.”

“Done is better than perfect.”

Goed, daar liep ik even tegenaan. Waar ik ook tegenaan loop: perfectionisme. Dalí is ook perfectionistisch, terwijl ze weet dat dit echt niet altijd nodig is. “Done is better than perfect. Als ondernemer moet je niet te perfectionistisch zijn. Soms kán iets gewoon niet perfect zijn en ondernemen is een proces waar je van leert. Niet alles hoeft perfect!”

En wat zorgt ervoor dat zij elke dag opstaat zo van: YES, ik ben ondernemer? “Het is zo gaaf om te zien dat mijn eigen ding doen gewoon werkt. Mensen hebben er ook wat voor over. Ik vind het heerlijk om m’n eigen ding te kunnen doen en zelf te kunnen creëren waar ik zin in heb. Zo heb ik al verschillende e-books gemaakt en blijf ik steeds met nieuwe ideeën komen.”

Sounds inspiring, right? Maar er is meer. Hoe ik haar nu zou omschrijven: enthousiast, perfectionistisch, sociaal en doorzettend. En dat maakt haar juist een echte ondernemer. “Mijn bedrijf is mijn passie en dat straal ik ook uit, waardoor mensen erin gaan geloven. Perfectionisme – ik zei het net al, je moet er niet in doorslaan. Maar een gezonde balans zorgt voor kwalitatief goed werk. Tot slot doorzettingsvermogen, waar ik het ook al over had. Ondernemen is vallen en opstaan en vooral niet opgeven als het even niet lukt. Het lukt nooit in één keer, maar je leert er wel weer van.”

Zo word jij ook een goede ondernemer

Eigenlijk heb ik al best veel geleerd. Zoek een balans in je perfectionisme, zorg ervoor dat je houdt van wat je doet zodat je eigenlijk nooit werkt en geef een persoonlijke touch aan je werk. Maar Dalí blijft verrassen. Ik vroeg haar om haar drie beste ondernemerstips.

“1. Doe aan yoga of meditatie. Een uur klinkt als heel veel en dat is het ook als je net begint. Start gewoon met vijf minuutjes per dag en probeer het in je planning op te nemen. Je zult zien dat het geweldig is voor je productiviteit. Het helpt mij oprecht om rust te vinden en stress te voorkomen.

2. Maak elke dag een to-do list met een strakke planning. Zo voorkom je dat je alles tegelijk gaat doen en er eigenlijk niks helemaal af is.

3. Zonder jezelf af en toe een paar dagen af van social media zoals Instagram. Instagram is superleuk, maar het kan deprimerend werken als je jezelf vergelijkt met andere ondernemers. Zo vergelijk ik mezelf weleens met bloggers op Instagram en dan zie ik dat zij een bepaalde opdracht binnen hebben gehaald en ik niet. Door zo’n afzondermoment kan ik me weer volledig focussen op mijn doel en leuke content creëren.”

De toekomst van Zonderzooi

Dalí denkt er weleens aan om een stagiaire aan te nemen, omdat het soms wel erg veel is. Maar niet zodat zij dan wat vaker kan chillen. “Hoe tof zou het zijn als Zonderzooi medewerkers in dienst heeft, waardoor het bedrijf echt kan groeien? Dan kunnen ze helpen met het schrijven van blogs en fotografie, maar ook de coaching. Dan kan ik meer mensen aan om te begeleiden. Ik weet niet wat de toekomst mij brengt. Misschien werken op Bali, zoals jij deed? Healthy restaurantjes, vriendelijke mensen, prachtige natuur, yoga… en dan online coachen. We zullen zien, zolang ik maar kan blijven coachen. Want mensen blij maken en ze helpen om ze gelukkiger te maken is het mooiste en dankbaarste wat er is.”

Check Dalí’s website Zonderzooi, waar je alles over haar bedrijf en diensten kunt vinden (net als lekkere receptjes).