Sollicitatiecoach Ruth Tolhuijs: “Solliciteren gaat om jezelf durven laten zien.”

Een businesscoach kennen we inmiddels wel, maar een sollicitatiecoach? Ik wist ook niet dat het bestond en daarom ging ik op onderzoek uit. Ik kwam uit bij Ruth. En wow, wat heeft zij vernieuwende inzichten. Dingen waarvan ik wou dat ik ze zelf had bedacht. No worries, ik deel ze graag met jullie. Ik presenteer u: sollicitatiecoach Ruth Tolhuijs.

Solliciteren begint bij jezelf zijn

Waarom is juist zij de expert op het gebied van solliciteren? “Ik was niet blij met wie ik was. Ik dacht veel na over mijn carrière, succesvol worden en gelukkig zijn. Na lang twijfelen stopte ik met ongelukkig zijn. Zo ontdekte ik wat jezelf laten zien op kan leveren, net als toegeven aan je dromen. Ik stopte met fulltime werken. Best eng, want ik had geen enkele back-up.” Maar wat heeft dit met solliciteren te maken? “Alles! Ik geloof erin dat solliciteren het makkelijkst en het best gaat als je écht jezelf durf te laten zien. Als je toegeeft aan je dromen, kom je op de plek terecht waar je hoort. Het gaat er allemaal om dat je weet wat je wilt, wat je belangrijk vindt en waar je goed in bent.”

“Ik doe alleen nog maar dingen die ik graag WIL doen en niet meer de dingen die ik denk te MOETEN.”

Dus, je baan opzeggen zonder back-up om een sollicitatiecoach te worden. Een gewaagde stap, zou ik zo zeggen. “Ik dacht inderdaad dat het heel moeilijk was om een bedrijf op te zetten. Ik hielp al jaren mensen met solliciteren en dacht al eerder aan het starten van een bedrijf. De angst voor onzekerheid heeft me een poos tegengehouden. Maar het viel allemaal hartstikke mee. Met de juiste handvatten had ik het binnen een mum van tijd staan.” Binnen no time werkte ze voor een super creatieve onderneemster. “Ze las mijn verhaal op social media. Hierin vertelde ik dat ik alleen nog maar dingen ging doen die ik graag WIL doen en niet meer de dingen die ik denk te MOETEN.”

Tegenwoordig coacht Ruth mensen in solliciteren op een authentieke manier. Ik voer focusgesprekken en help mensen met hun LinkedIn en CV. Daarna is het tijd voor het echte solliciteren. Dan kijk ik motivatiebrieven na en help met schrijven. Tot slot help ik mensen om hun sollicitatiegesprek voor te bereiden.”

Effectief solliciteren doe je zo

All good, we weten nu wat meer over wat een sollicitatiecoach doet en over Ruth en haar motivatie. Laten we het dan nu over solliciteren hebben. Volgens Ruth zijn er op het gebied van solliciteren niet echt fouten, maar vooral eyeopeners. Mensen weten volgens haar vaak gewoon niet wat ze zouden kunnen doen om het solliciteren gemakkelijker te maken. You’re in luck, want Ruth is here en ze deelt graag drie eyeopeners.

“Ten eerste: solliciteer gericht. Mensen beginnen vaak met solliciteren zonder dat ze echt goed hebben nagedacht over zichzelf. Vraag jezelf af: wat wil ik? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Zo kun je echt gericht solliciteren en presenteer je jezelf beter op de arbeidsmarkt. Dat is dé kern om iets te vinden wat bij je past.” Klinkt logisch, maar wat is Ruth haar rol in dit verhaal? Is dit opschrijven niet genoeg? “Het lijkt makkelijker dan het is. Zulke dingen op papier zetten is confronterend, tijdrovend en lastig, omdat je niet weet waar je op moet focussen. Ik voer focusgesprekken en maak een persoonlijke samenvatting. De drie pijlers: dromen, drijfveren en kwaliteiten.”

“Dromen, drijfveren en kwaliteiten op papier zetten is niet moeilijk, áls je over de juiste tools beschikt.”

De tweede eyeopener heeft te maken met competenties. Je weet wel, ‘perfectionistisch, resultaatgericht en hardwerkend’, zoals heel Nederland. Ruth noemt ze containerbegrippen. “Gebruik voorbeelden,” raadt Ruth aan. “Gebruik geen containerbegrippen zoals ‘teamplayer’ en ‘analytisch denkvermogen’. Dat kan voor mij als recruiter iets heel anders betekenen dan voor jou.” En hoe moet het dan wél? Welke begrippen moet je dan wel opschrijven? “Het is lastig om voorbeelden te vinden en je echte competenties bloot te leggen. Hier werk ik aan tijdens de coachgesprekken. Ik help mensen om hun competenties met heel concrete voorbeelden toe te lichten, zodat je een recruiter kunt overtuigen.”

Last but not least: LinkedIn! Hier denken veel mensen aan bij het solliciteren, maar volgens Ruth wordt LinkedIn lang niet optimaal benut. “Mensen hebben vaak geen idee dat je LinkedIn echt voor je kunt laten werken. Je hoeft alleen maar je profiel op de juiste manier in te richten.” Klinkt easy, maar hoe passen we dit toe? “Vul je profiel volledig in. Gebruik de juiste keywords: de keywords waar recruiters in jouw branche op zoeken. Vergeet ook niet om aan te vinken dat je graag benaderd wilt worden op LinkedIn. Scheelt je echt heel veel zoekwerk!” Eén tip waar je nu mee kunt starten? “Bekijk vijf vacatures in je functiegebied. Schrijf de belangrijkste keywords op en verwerk dit in je profiel.” Dit kan jij. Beloof je me dat je dit eventjes gaat doen voordat je verder leest? Want we gaan de top tip zo onthullen…

Dé tip voor solliciteren

Als het goed is heb je nu je LinkedIn-profiel aangepast en alvast gebrainstormt over je competenties, dromen, drijfveren en kwaliteiten. Heb je dat braafjes gedaan? Dan mag je verder lezen. Want wat is Ruth’s top tip voor solliciteren? “Realiseer je dat het twee kanten op gaat. Mensen zoeken eigenlijk vooral een bedrijf dat hen wil hebben. Dat is de helft. Je zoekt ook een bedrijf waar jij wilt werken. Dit komt weer allemaal terug op jezelf zijn.”

Ik heb veel geleerd. Als parttime ondernemer en masterstudent ga ik binnenkort niet solliciteren, maar als ik ooit weer een baan zoek, hou ik Ruth en haar advies in mijn achterhoofd. Tot slot wil ik nog één vraag aan haar stellen. Want het lijkt alsof ik methaar tips gewoon aan de slag kan. Wat is nou echt de toegevoegde waarde van een sollicitatiecoach? “Ik help mensen bij het maken van een mindshift: solliciteren op basis van wat je wilt in plaats van wat je denkt te moeten. Geef jezelf daarvoor tijd, want je maakt daarmee een mindshift. Het is voor mij als recruiter, expert en vooral buitenstaander makkelijker om conclusies te trekken en advies te geven. Ik maak solliciteren makkelijker. Als je jezelf echt durft te laten zien, gaat het vanzelf. Dan kom je op een plek terecht waar je jezelf niet anders voor hoeft te doen dan je bent.”

Meer info over Ruth? Check www.ruthtolhuijs.nlof stuur haar even een mailtje. Trust me, ook al kunnen haar adviezen confronterend zijn, ze is echt heel lief en helpt je graag.