Hoe kom je zonder stress corona door?

Het is alweer een jaar geleden dat COVID19 Nederland binnentrad en het land volledig op z’n kop zette. Het einde is nog niet in zicht. Gaat het nog met je? Voel je je af en toe gestrest? Heel begrijpelijk. Daarom zetten wij vandaag wat tips voor je op een rijtje om zonder stress corona door te komen!

Journal om te kijken wat er wél mogelijk is en om dankbaar te zijn

Vroeger hadden we allemaal dagboekjes en schreven we op wat we hadden beleefd die dag. Waarom zijn we daar eigenlijk mee gestopt? Journallen is dé manier om jouw gedachten te ordenen en even een momentje voor jezelf te nemen. Pak er een mooi boekje bij wanneer je je gestresst voelt en ga lekker schrijven. Schrijf bijvoorbeeld op hoe je je voelt, waarom je gestresst bent, waar je vaak aan denkt, etc.

Next level journalling: bekijk alles eens positief. Natuurlijk is het frustrerend dat niet alles open is en dat je niet alles kan doen wat je wilt. Maar wat is er wél mogelijk? Welke dingen kun je wél doen, waar je energie van krijgt? Schrijf dat eens op en kijk er dan goed naar. Chill toch, al die mogelijkheden?

Je kunt er dan ook een soort ‘gratitude’ lijstje van maken. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Dit kan het heerlijke kopje koffie vanochtend zijn of het feit dat je vanochtend zo productief hebt gewerkt. Het kan zowel zakelijk als privé, van een lekker zonnetje tot een blije klant en van je plantjes die zo goed groeien tot een geaccepteerde offerte. Net zoals bij het journallen kun je helemaal losgaan en er dan tevreden naar staren. Gegarandeerd dat je je beter voelt!

Ga (buiten)sporten

Dat sport goed voor je is hoef ik niet uit te leggen. Ja, er zijn behoorlijk wat restricties op (groeps)sporten. Gelukkig is er nog genoeg mogelijk. Wat denk je bijvoorbeeld van…

  • Wandelen misschien een (natuur)gebied of stad waar je nog niet bent geweest?
  • Surfen: kitesurfen, golfsurfen, windsurfen, foil boarden… er is altijd wel een vorm van surfen die bij jou past
  • Hardlopen: wissel je gebruikelijk rondjes eens af met nieuwe routes om het zo spannend te houden
  • Dansen: dansen op het strand of in de drukke winkelstraten kan nog altijd! Dansen is zo ontzettend goed voor je en je kan het lekker op je eigen manier doen. Ga ‘s avonds eens naar de duinen, zet wat techno op en ga helemaal los. Good vibes gegarandeerd
  • Skaten: skateboarden is allang niet meer alleen voor de skater boys met de lange haartjes en wijde jeans. Er zijn skateboards voor elk niveau en elk doel. Probeer eens een long board om te cruisen, een carver om je surf skills te oefenen of een gewoon skateboard om de stad te verkennen

Omring jezelf met positieve mensen

Iedereen heeft het moeilijk tijdens corona. De een wat meer dan de ander, de een op een andere manier dan de ander, maar we hebben het allemaal zwaar op onze eigen manier. Niemand is daarom 24/7 vrolijk. Toch zijn er mensen die hier positiever in staan dan anderen.

Merk jij dat mensen jou meetrekken in hun negativiteit? Denken ze bijvoorbeeld alleen maar in beperkingen? Probeer een gezonde balans te vinden tussen deze mensen en optimisten. De kans is anders groot dat jij wordt meegesleurd in de negativiteit. Als je merkt dat je gestresst bent, zoek dan even een optimistische vriend of vriendin op. Daar word jij ook een beter mens van en dan kan jij op jouw beurt de positiviteit doorgeven.

Ga niet te veel werken

Veel mensen hebben opeens zeeën van tijd nu de borreltjes, vakanties en sportlessen zijn weggevallen. Het is verleidelijk om dat op te vullen met meer werk. Dan krijg je immers ook meer geld binnen en voel je je voldaan.

Maar het is niet goed voor je; je kunt nog steeds een burn-out krijgen. Let echt op dat je jouw werk niet als ontsnapping gaat gebruiken. Zorg nog altijd goed voor jezelf en doe leuke dingen – zie bovenstaande tips. Gebruik Toggl om te kijken hoeveel je eigenlijk werkt en durf op de rem te trappen. Pak deze pandemie als een kans om eens écht bij jezelf in te checken en je rust te nemen.

Mediteer dagelijks

Inkoppertje en aansluitend op het vorige puntje, maar neem je rust in de vorm van meditaties. Zelf ben ik fan van de meditaties van Insight Timer, maar ik heb ook goede verhalen gehoord over Calm of Headspace.

Geen zin in een app? Dan is YouTube ook een geweldige bron voor je. Probeer echt een meditatie ritme in te bouwen. Mediteer bijvoorbeeld elke ochtend 10 minuutjes tussen het tandenpoetsen en het ontbijten. Zo bewaar jij de rust en zorg je ervoor dat je niet te gestrest raakt.