Samenwonen met je partner: hoe zorg je voor een goede work-life balance?

Je wilt enerzijds carrière maken, maar aan de andere kant wil je ook genoeg aandacht besteden aan je partner. Je wilt graag in een flow zitten en knallen, maar je wilt niet dat je je partner dan de hele dag negeert. Zo’n balans vinden is lastig. Het wordt nog pittiger als jij en je partner een ander levensritme hebben en/of samenwonen. Maar het is niet onmogelijk!

Mijn work en life

Sinds een paar maanden wonen mijn vriend en ik samen. Hij studeert nog en verdient zijn geld verder met het traden in crypto’s. Hij heeft lessen op vaste tijden en besteedt verder veel tijd aan die crypto’s. Zijn dagen zijn ietsje flexibeler dan die van mij, omdat hij zijn lessen terug kan kijken en ik best veel meetings heb. Hij is wel bezig met het opzetten van business concepten, maar er zit bij hem een stuk minder druk achter dan bij mij. Ik werk dus een stuk meer. Daar komt ook nog eens bovenop dat hij Italiaans is. In die cultuur doen mensen een stuk meer samen en leeft individualisme veel minder. Na een paar maanden zijn er een aantal dingen die ik heb ontdekt die voor mij werken, zodat ik productief én een goede vriendin kan zijn.

Waarom is een goede work-life balance belangrijk?

Het is niet eerlijk tegenover jouw partner als jij alleen maar werkt. Je hebt rust nodig. Als je je rust niet pakt, betaal je daar uiteindelijk een prijs voor; een burn-out, weinig energie, chagrijnig, geen plezier meer in je werk, etc. Betaal jij daar de prijs niet voor, dan doet een ander dat. En als je samenwoont met je partner, is dat dus waarschijnlijk je partner. Die krijgt een prikkelbare jij en moet alle huishoudklusjes opknappen.

Het kan natuurlijk ook andersom zijn. Misschien werk je juist niet zo veel en werkt jouw partner meer. Ook dan is het belangrijk om een gezonde work-life balance op te zoeken, zodat jij het beste uit jezelf haalt én je partner kunt ondersteunen en supporten.

Is jouw work-life balance uit balans? Dan doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook de mensen om je heen. Je neemt niet genoeg tijd voor jezelf of misschien juist te veel, waardoor je niet de beste versie van jezelf kunt zijn. En hoe krijg je zo’n gezonde work-life balans in samenwerking met je partner? Daarvoor ga ik je nu wat tips geven 😉

Do’s voor een goede work-life balance

Geef je grenzen aan

Mijn vriend en ik hebben simpelweg een ander idee van hoe een dag eruit ziet. Ik vind het prima om samen te ontbijten, te lunchen, te dineren en dan ‘s avonds wat leuks te doen samen. Dan doen we overdag gewoon ons eigen ding. Hij wil wat meer dingen samen doen. Ik heb dit geprobeerd, maar dit werkt gewoon niet voor mij. Ik heb mijn eigen ruimte nodig.

Een goede work-life balance bestaat naar mijn idee ook uit het aangeven van je grenzen. Ik word gewoon chagrijnig als ik niet genoeg eigen ruimte en tijd heb. Ik werk wat meer gefocust en langer achter elkaar, in plaats van elke keer tussendoor wat ‘life’ momentjes. Check goed met jezelf waar jouw grenzen liggen en hoe je die kan beschermen.

Communiceer duidelijk en blijf dit doen

In dezelfde lijn is het belangrijk om te blijven communiceren. Communiceer je grenzen maar ook de dingen die jij fijn vindt. Hecht je er bijvoorbeeld veel waarde aan om elke ochtend samen te ontbijten? Vind je het fijn om ‘s middags helemaal met rust gelaten te worden omdat je dan je focus time hebt? Zegt je partner iets over jouw manier van werken of hoe je je leven leeft maar ben je het daar niet mee eens? Geef dit dan aan. Dit is überhaupt van belang in een relatie, maar al helemaal als jij carrière wilt maken én een goede partner wilt zijn én naar een gezonde work-life balance streeft.

Verken en probeer verschillende oplossingen

Zit je te veel op elkaars lip tijdens het samenwonen? Dan zijn er verschillende oplossingen. Eén daarvan noemde ik net, namelijk het aangeven van je grenzen. Hier kan dan bijvoorbeeld uit voortvloeien dat je elkaar alleen tijdens de maaltijden ziet maar elkaar verder met rust laat. Voor een ander kan het misschien werken om een co-workingspace te zoeken. Dan kan je werk en privé beter scheiden. Of je stelt bepaalde dagen in waarop je standaard vrij hebt en leuke dingen doet samen. Kijk naar wat voor jou werkt.

Yes, you can have it all!

Het is mogelijk om een goede relatie én een goede carrière te hebben en dan ook nog het huishouden goed te onderhouden. Een gezonde work-life balance vereist echter wel wat werk, vooral als je samenwoont met je partner en een glansrijke carrière voor de boeg hebt. Het kan niet vanaf dag één perfect zijn. Blijf eraan werken en track je progressie, dan komt het allemaal goed!