Dit is een barterdeal en dit zijn de voordelen

Een dienst ontvangen zonder dat je hiervoor een cent betaalt. Is het dan gratis? Nee. Hoe werkt dit dan? Je betaalt diegene terug met een dienst. Zelf deed ik een jaar geleden voor het eerst aan ‘barteren’. Zo maakte ik een bewegende banner en kreeg ik een uitgebreide SEO-analyse terug. Of ruilde ik een logo voor een personal training consult. Of een website-advies voor hulp bij Public Relations. Heel chill. Wat zijn nou concreet de voordelen van een barterdeal?

 

1. Geen belasting of factuur

Je hoeft geen factuur op te maken, want je betaalt met een dienst en krijgt hier ook mee betaald. Dit scheelt je tijd aan administratie. Ook hoef je geen belasting te betalen of terug te vragen. Scheelt dus ook geld.

Edit: met dank aan slimmerds die veel meer van finance weten dan ik, is dit punt ontkracht. Er moet zeker wel een factuur aan te pas komen, ook met BTW. Dank je wel Xavier James via LinkedIn & CB in de comments!

 

2. Ruimte om te experimenten

Laten we vooropstellen dat je een barterdeal wel serieus moet nemen. Je wordt niet betaald met geld, maar dan moet je nog wel je best doen. Anderzijds is er ruimte om te experimenteren. Om de dienst nét even anders te doen dan je het normaal zou doen (voor een betalende klant).

 

3. Kans op exclusieve diensten

Dat experimenteren werkt natuurlijk ook de andere kant op. Wie weet krijg jij iets heel exclusiefs. Iets waar de ander nog mee bezig is, iets in de BETA-fase. En met ‘wie weet’ bedoel ik natuurlijk: vraag hiernaar! Maak hier gebruik van.

 

4. Goed voor je netwerk

Dit is dé kans om je beste beentje voort te zetten. Grijp deze kans en doe je best. Heb je goed werk geleverd? Dan heb je je netwerk succesvol vergroot.

 

Tips om een barterdeal te sluiten

Wil je zelf een barterdeal sluiten? Maak dan van tevoren duidelijke afspraken. Zet op papier wat jij krijgt en wat je biedt. Wees zo concreet mogelijk, zodat er geen miscommunicatie kan ontstaan. En zorg ervoor dat de deal eerlijk is. Ik reken het altijd om naar uren en dan vermenigvuldig ik het met mijn uurtarief. Ik vraag degene met wie ik de deal sluit om hetzelfde te doen. Fair deal? Zet dan deadlines en spreek eventueel nog wat dingen af over de communicatie. En dan ben je klaar voor je eerste barterdeal!