Interview Laura Arkema: zorgt een gelukscoach echt voor geluk?

Een business coach, een life coach, een food coach… inmiddels hebben we al best wat coaches gehad. Maar een gelukscoach, die kende ik nog niet. Kan iemand die je niet kent je echt helpen gelukkig te worden? Op welke manier dan? Ik kwam in contact met Laura Arkema, die dit beroep beoefent sinds februari 2018.

Wat doet een gelukscoach?

Laten we beginnen bij het begin: het beroep gelukscoach. Wat doet een gelukscoach precies? “Geen dag is hetzelfde,” vertelt Laura. “Degene die ik coach bepaalt hoe het gesprek gaat verlopen. De definitie van geluk is ook subjectief; voor mij is geluk niet dat je 100% van de tijd gelukkig bent. Het gaat er voor mij om dat je weet wanneer je goed in je energie ziet. Wanneer je niet aan het nadenken bent over wat anderen hiervan zullen zeggen, omdat je je er energiek genoeg over voelt uit een soort intrinsieke motivatie. Je bent de baas over je eigen leven en jij maakt de keuzes die jouw leven vormen.” Maar… wat doet ze dan precies? “Ik help bij die ontdekkingstocht. Daar is niet één strategie of manier voor, het ligt echt aan de persoon zelf. We gaan eerst terug naar de basis: ontspanning, ademhalen, je lijf kunnen voelen. Je lichaam vertelt je een heleboel. Die signalen voelen en weten wat je ermee kan doen, is stap 1. We pluizen samen uit waar de coaches wel energie van krijgt en waarvan niet. Wat zit in de weg voor geluk? Hoe kan je daarmee omgaan?” Clear, clear.

“Toen besefte ik eigenlijk: ik leef zelf niet mijn leuke leven.”

Hoe kwam Laura hierop?

Er zijn duizendenif not miljoenen copywriters + designers + marketeers die ongeveer hetzelfde doen als ik, maar Laura is de enige gelukscoach die ik ken. Hoe kwam ze op het idee voor zo’n uniek en inspirerend beroep? “In de zomer hadden oud-collega Alexander en ik wat tijd over en zaten we vol inspiratie. We zaten vol met kennis en wilden die graag delen, maar wisten niet goed hoe. Vele brainstorms volgden. We hadden allebei de opleiding ‘Appreciative Inquiry’ gevolgd, oftewel waarderend onderzoeken of positieve psychologie. Langzamerhand ontwikkelden we de cursus ‘Creëer jouw leukste leven’. Toen besefte ik eigenlijk: ik leef zelf niet mijn leuke leven. Ik had een prima baan als organisatieadviseur, maar het paste niet meer bij me. Ik moest iets anders doen.”

Als je me een beetje volgt, weet je dat ik dol ben op reizen. En Laura ook! Ze wilde gewoon even geen plan hebben. Terug naar haar gevoel. Zij zocht dat in Zuid-Amerika. “Ik zegde mijn baan op en ging twee maanden de wijde wereld in: naar Colombia. Vervolgens ben ik stapje voor stapje mijn bedrijf gaan bouwen. Huisstijl, koffietjes drinken, mijn website bouwen, enzovoorts. Langzaam kreeg mijn bedrijf vorm.”

Het ondernemerschap trok haar altijd al. Dat in combinatie met haar interesse in geluk maakte dat ze deze hoek opzocht. “Ik vind het heel integrerend om te zien hoeveel mensen er thuis zitten met overspannenverschijnselen en burn-out thuis. Ook wil ik graag mijn bijdrage leveren aan het minder-overspannen maken van werknemers in Nederland.”

Leuke aan coach zijn

Back to the coaching subject. Wat Laura vooral trekt is het avontuurlijke. “Zoals ik al zei is geen gesprek hetzelfde. Van tevoren weet ik niet waar we het over gaan hebben; het gesprek kan onverwachte wendingen krijgen. Dat vergt improvisatie waarbij ik gebruik maak van de kennis en ervaring die ik heb.”

Op zich klinkt dit beroep heel leuk, leerzaam, uniek en alsof het veel voldoening geeft. Ik vraag me alleen af: hoe is het met haar mentale gesteldheid als ze de hele dag shit van anderen hoort? “Ik krijg echt energie van mijn werk, omdat ik mensen kan helpen. Het is niet zo dat zij de energie uit mij zuigen. Het vergt alleen veel energie als ik een paar gesprekken achter elkaar heb. Dan ben ik zo ingezoomd geweest op de ander, dan moet ik actief weer terugkomen bij mezelf.”

Coaching en de 2 pakketten

We weten nu wie Laura is, waarom ze dit doet en wat een gelukscoach is. Toch wil ik graag wat meer weten over hoe ze het concreet doet. Zijn dat 1-op-1 gesprekken, online cursussen of groepsgesprekken? “Ik geef inderdaad 1-op-1 coaching, maar bied ook 2 programma’s aan:

  1. Online cursus ‘Creëer je leukste leven’:In 10 modules leer je veel over jezelf en motiveren we mensen om de keuzes te maken die bij ze passen. Dit is eigenlijk voor iedereen, maar vooral behulpzaam voor mensen die twijfelen over keuzes die ze moeten of willen maken. De cursus bestaat uit inspirerende filmpjes en we sturen een werkboek op.
  2. Inspiratiedagen: Met maximaal 5 anderen kan je helemaal tot jezelf komen. Je kunt het opvatten als: naar jezelf kijken als onbeschreven blad. Zo krijg je ruimte in je hoofd en kun je ideeën opdoen voor meer geluk in jouw leven. Dit is één dag, in de natuur.

“Ik heb een doel: ik wil bijdragen aan het blijer maken van mensen in Nederland.”

Wat ik me dan afvraag: is er niet mega veel concurrentie op dit gebied? Waarom online cursussen? “Mensen kunnen op deze manier laagdrempelig en relatief goedkoop veel leren over zichzelf. Ik heb een doel: ik wil bijdragen aan het blijer maken van mensen in Nederland. Zo hoop ik die grote groep werkenden die overspannen of ongelukkig is te helpen.”

Wat Laura hierin uniek maakt is haar echtheid. “Als coach ben ik activerend, energiek, eerlijk, positief en open. Ik weet ook wel dat ik niet iedereen kan coachen. Je moet me maar net leuk vinden! Van de ene coach krijg je kriebels en bij de andere voel je je helemaal op je gemak. Dat is een persoonlijke voorkeur. Ik wil geen toneelstuk opvoeren, ik wil mezelf laten zien.”

 Klinkt alsof online programma’s wel prima zijn. Waarom dan nog offline programma’s erbij? “Het echte contact met mensen vind ik ook heel prettig. Als je mensen in de ogen kunt aankijken, kom je toch vaak een laag dieper. Dan kan ik zien wanneer iemand wordt geraakt door het gesprek. Enthousiasme, verdriet, boosheid en dat soort dingen zijn live toch beter te zien dan online. Bij de online cursus moet het in die zin wat meer uit mensen zelf komen. Daarom daag ik ze ook tijdens de cursus uit af en toe in gesprek te gaan over een oefening met iemand anders.”

Ondernemerstips

Laura heeft dus eigen cursussen en coachingsessies. Dat maakt haar een ondernemer. Op deze blog licht ik graag bijzondere onderneemsters uit. Vandaar de slotvraag: welke ondernemerstips heeft zij? “Een heel inspirerend boek is ‘Road to Freedom’. Het is geschreven door een man die het boek over de 4-urige werkweek ging implementeren. Hij schrijft over hoe hij dit implementeert in zijn leven. Hij kijkt op een andere manier naar een werkweek. Zo geeft hij als voorbeeld dat hij een hekel heeft aan koken, maar dat hij dat normaliter wel elke dag moet doen. Daarom huurt hij iemand in die elke dag boodschappen doet en voor hem gaat koken. Klinkt heel erg luxe en dat is het natuurlijk ook wel, maar het inspireert om eens op een andere manier te kijken naar je leven en hoe je dat hebt ingericht.” Gaat zij dan ook iemand inhuren om te koken? “Haha, nee, dat zou mooi zijn! Mij heeft het geïnspireerd om anders naar werk te kijken. Iemand heeft ooit bedacht dat we maandag tot vrijdag van 9 tot 5 werken, maar dat is niet meer nodig. Ik wil graag een gedeelte van mijn werk online kunnen doen, zodat ik niet altijd in Nederland hoef te zijn.”

“Een ander boek dat ik alle coaches aanraad is ‘The subtle art of not giving a fuck’, in het Nederlands ‘De edele kunst van not giving a fuck’. Mijn favoriete zin: “You have a certain amount of fucks to give in life. Choose wisely.”