Interview Maaike: Koffie en Coaching, het ultieme ondernemersrecept?

Koffie, hét ingrediënt wat menig ondernemer op de been houdt. Of dit nu is tijdens een meeting, een acquisitiegesprek (“zullen we dat bespreken onder het genot van een kopje koffie.”) of om net dat laatste uurtje tikken op de laptop door te komen. Koffie is key. Zo ook voor goede coaching. Voor dit interview sprak ik met Maaike, een businesscoach. Waarom haar recept ofwel ‘Coffee and Coaching’ een topcombi zijn, lees je in dit interview.

It all starts with a latte

‘Coffee and Coaching’, een duidelijkere boodschap kun je bijna niet afgeven met je bedrijfsnaam. Ik hoef dan ook niet te vragen wat het betekent. Wel waar het idee voor de naam vandaan komt. “De naam kwam op tijdens een wandeling met een vriendin die graag gecoacht wilde worden en ik haar uitnodigde voor een kop koffie op het strand,” vertelt Maaike. “Ik was direct enthousiast. Omdat het uitdrukt dat het laagdrempelig is, praktisch, down to earth, tijdens een kop koffie een goed gesprek. Zo simpel kan het zijn.”

Imposer syndrome overkomen met coaching

Maar wie is Maaike? In 2009 startte zij als ZZP’er onder de naam ‘Coffee and Coaching’. Hoe easygoing deze naam ook klinkt, aan de start van haar bedrijf ging heel wat vooraf. Na jarenlang uitstellen en pleasen, ging het roer bij Maaike volledig om. Ze begon zichzelf te trainen. Zo stelde ze ontwikkelingsdoelen op die invloed hadden op haar gedrag. Bovendien rekende ze af met haar ‘imposter syndrome’, ook wel bekend als het gevoel continu door de mand te vallen. Een gevoel dat je wellicht zult herkennen. En ja, it’s the worst feeling. Gelukkig bewijst Maaike dat het te genezen valt, want kijk waar zij nu staat. “Die ervaringen in combinatie met vele opleidingen en persoonlijke ontwikkeling hebben me ertoe aangezet om voor mezelf te starten. Doodeng in het begin, maar het is de beste beslissing die ik ooit genomen heb!” En zie hier, haar bedrijf is al bijna een decennium lang up and running.

 “Ik hield altijd met alles en iedereen rekening, maar ten koste van mezelf.”

Iedere coach heeft vaak een voorkeur voor een bepaalde doelgroep die ze graag coacht. Welke ‘koffie’ is Maaike’s favoriet? “Ik coach slimme, gevoelige mensen die vastlopen in uitstelgedrag, onderpresteren en pleasen. Eronder ligt vaak perfectionisme, zelfkritiek, onzekerheid, laag zelfbeeld. Ik richt me vooral op de patronen: hoe loopt het patroon en waar zit ruimte om het patroon te doorbreken.” Klinkt een beetje zoals Maaike vroeger… “Klopt, ik hield altijd met alles en iedereen rekening, maar ten koste van mezelf. Ik dacht lang dat ik dom was.”

Wanneer je een doelgroep voor je bedrijf opstelt ben JIJ vaak zelf de ideale klant. Zo ook dus Maaike. Waarom spreekt juist deze groep mensen haar zo aan? “In eerste instantie omdat ik het zonde vind dat mensen zichzelf niet op waarde kunnen schatten. Niet durven te schatten. Dat ze het potentieel in zichzelf niet kunnen of durven laten zien. Zonde dat ze jarenlang in dezelfde patronen blijven zitten, terwijl die patronen echt doorbreekbaar zijn.”

Coaching sessies voor uitstellers en pleasers

We weten nu wie Maaike is en hoe haar bedrijf is ontstaan. Toch ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe haar dagen eruit zien. “Ik heb gemiddeld 3 tot 5 sessies per dag. 4 dagen in de week, zodat ik ook nog tijd en ruimte heb om mijn administratie te doen, te bloggen, trainingen voor te bereiden. En mijn sociale leven op peil te houden.” Een onderneemster die ‘work smarter, not harder’ begrijpt. “Zonder mijn vrienden en zonder inspiratie en diepgang op persoonlijk level zou ik professioneel nog steeds happy zijn, maar me leeg voelen,” vervolgt Maaike. “Dus ik zorg dat ik ook voldoende aandacht geef aan mijn ‘eigen dingen’.”

Iets waar ik volledig achtersta. Tijd voor jezelf nemen is als ondernemer súper belangrijk. Het houdt je mindset on point. Op welke manier vult Maaike haar vrije tijd in? “Ik kan uren Netflixen, maar ik kan ook rustig nog wat werken tussendoor. Ik wandel regelmatig, lees af en toe een interessant boek (vaak werk gerelateerd), ga wielrennen met mijn vriend of ben met familie op vrijdagmiddag aan het borrelen. Ik hou van gezelligheid.” Naast ontspanning afwisselen met activiteit, probeert Maaike ook graag iets nieuws uit. Zo volgde ze een theatercursus. “Ik zorg ervoor dat ik dingen doe waar ik mij fijn bij voel. Weer iets nieuws uitproberen. Ik merk dat ik die flow meeneem in mijn werk. Ik geniet ervan.”

En die flow is er! “Ik wil zoveel mogelijk mensen leren dat ze patronen in denken en doen écht kunnen doorbreken. Ik wil ze aanzetten om hun ‘ware’ potentieel te bereiken.” Maaike biedt hiervoor diverse trainingen:

  1. Van uitstellen naar DOEN: Trainingen aan uitstellers.
  2. Van aanpassen naar jezelf laten zien: Grenzen stellen bij pleasers.
  3. Voice dialogue: Trainingen aan andere coaches en begeleiders.

Maaike’s voorkeur voor hoogbegaafden

In haar werk als coach focust zij zich specifiek op hoogbegaafden. Wat is hiervoor de reden? “Ik vind de snelheid, het tempo, de gevoeligheid en de intensiteit geweldig. Ik word erg blij van de energie die ze hebben, de rappe gang van denken en de kwartjes die vallen: die kwartjes komen ook echt ergens aan. Het schakelt heel fijn; waar je normaal veel woorden nodig hebt, is het bij hoogbegaafden binnen no-time ‘begrepen.”

Maar wat ik mij dan afvraag, is er toevallig ook iets (koffie) verkeerd? “Haha, dat ze lekker koppig kunnen zijn? Eigenwijs, eigengereid, maar dat zijn tegelijkertijd ook heel leuke eigenschappen (voordelen) vind ik. Als ik zelf die eigenschappen niet zou hebben, zou ik niet zoveel bereiken.”

Kan iedereen een coach zijn?

Not saying it’s true maar ik hoor de laatste tijd slechte verhalen over coaches. Men vindt dat iedereen dat tegenwoordig kan zijn. Wat vindt Maaike hiervan? “Ach… Ik hou me daar dus niet zo mee bezig. Ik heb een lange weg afgelegd om te zijn waar ik nu ben. Ik ben blij dat ik dit werk doe en er succesvol in ben. Dat was er ook niet op dag 1.”

“Ik wil echt contact, echt betrokken zijn.”

Tsja, ik gooi graag wat olie op het vuur, want hoe onderscheidt zij zich dan? “Die vraag kreeg ik van de week toevallig ook. Zou mooi zijn als ik een pasklaar antwoord heb, maar dat is er niet echt. Ik denk vooral dat ik stevig sta in wie ik ben en wat ik te bieden heb. Ik richt me op het doorbreken van patronen, daar ben ik goed in. Ik hoor, zie en voel en dat neem ik mee in mijn gesprekken. Interactie en de klik vind ik heel belangrijk. Ik wil echt contact, echt betrokken zijn.” Waarom? “Ik werk met hoogbegaafden die gewend zijn geraakt ‘ergens mee weg te komen’. Ik was er zelf ook zo een. Op onbewust niveau pikken ze dat gewoon op. Het onderbewuste betrek ik sowieso overal bij. Misschien onderscheidt mij dat nog het meest. Ik weet hoe ik onderbewuste processen naar het bewustzijn kan krijgen.” En daar is je pasklare antwoord!

Maaike is ervaringsdeskundige én expert in de thema’s waarop zij coacht. Ze begrijpt waar iemand mee binnenkomt. Dat is haar kracht. En haar toegevoegde waarde. “Ik denk dat ik dat ook het meest terugkrijg: “Ik hoef jou niet alles tot in detail uit te leggen”. Ik ga uit van de situatie zoals het nu is, en waar iemand naartoe wil groeien. Het verleden laat ik respectvol het verleden.” Wijze woorden. Ik weet wie ik moet bellen voor een kop koffie.