5 tips om je kantoor te verduurzamen

Duurzaamheid is overal en het goede nieuws is dus dat je op elk gebied wel winst kunt behalen. Alle kleine beetjes helpen! Weet je niet waar je moet beginnen? In deze blog zetten we 5 tips op een rijtje om jouw kantoor duurzamer te maken.

#1: Zet je monitor en licht etc. uit

Klap jij elke dag gewoon je laptop dicht of sluit je alles netjes af? Doe jij altijd het licht uit als je een ruimte verlaat of laat je die aan staan? Het zijn de kleine dingetjes die echt verschil maken. Werk je op een scherm? Zet dan aan het eind van de dag de monitor uit. Let erop dat je de vaatwasser en het koffiezetapparaat niet onnodig aan laat staan. Loop een extra rondje om de lichten en elektronica te trekken voordat je je werkdag afsluit.

#2: Denk na voordat je iets uitprint

Soms is het super handig om iets geprint te hebben. Je kunt er dan lekker op schrijven en neerleggen waar je wilt. Maar in de meeste gevallen is het simpelweg overbodig. Dit is hoe je het makkelijk kunt vervangen:

  • Agenda van een meeting: hou je laptop erbij, zet het op een groot scherm tijdens de meeting of hou het erbij op een tablet. Je telefoon kan ook, maar dat zorgt wel voor afleiding
  • Belangrijke mail: print alleen de belangrijkste onderdelen hiervan, verklein het font of kopieer alle tekst naar een Word document. Zo zorg je ervoor dat je geen overbodige pagina’s print of pagina’s met veel witruimte hebt
  • Spreadsheet: kijk of je nog ergens (op kantoor) een scherm hebt liggen waar je op zou kunnen werken. Op die manier kun je op de ene helft de spreadsheet zetten en op de andere helft het documentje waar je in werkt. Op 2 schermen of een groot scherm werken heeft voor mij echt het verschil gemaakt, omdat ik zo makkelijk kan switchen.
  • Aantekeningen maken: ik ben helemaal verliefd op mijn iPad Air 4, met Apple Pencil 2 erbij. Ik gebruik Remarkable om aantekeningen op te maken en markeer verder PDFs via Books. Dit heeft me ontzettend veel papier gescheeld.

#3: Maak je lunch en tussendoortjes duurzaam

We kunnen blogs vol schrijven over recepten met duurzame lunchrecepten of tips. Hier zijn er een paar:

  1. Ga mealpreppen: kook in bulk, zodat je tijd bespaart, geen eten verspilt en niet naar ongezonde take-away alternatieven neigt. Check onze eerdere blog over mealpreppen hier.
  2. Maak soepjes van left-overs: groenten of fruit over? Gooi het niet weg, maar maak er een lekkere gazpacho, smoothie of een soepje van. Gooi het in de blender met wat poeders/zaden (smoothie) of groentebouillon (gazpacho/soep) en je hebt een heerlijke maaltijd, die je ook nog eens in kan vriezen. Heb je ook nog wat oud brood liggen? Dan kan dat prima fungeren als basis voor crostini’s in je soepje.
  3. Vries dingen in: curry of soep over? Zolang er niet té veel verse groenten in zitten, kan je het makkelijk invriezen. Momenteel heb ik in mijn vriezer aan maaltijden: Indiase curry, Thaise curry, pasta met vegan bolognaise saus, vegan Mac & cheese, vegan lasagne en falafels. Vries dit een avondje van tevoren uit en je hebt een heerlijke lunch. Voor tussendoortjes geldt dat je er ontzettend veel kan maken die je makkelijk in kan vriezen, zoals raw pies of granola bars.

Aan welke recepten kan je dan denken? We’ve got your back. Onze favoriete food blogs:

  1. Naturally Nina: Australisch meisje wat de lekkerste vegan en glutenvrije recepten deelt. Sommige ingrediënten zijn wat lastig te krijgen omdat ze in Australië makkelijker aan Aziatische producten komen, maar het grootste gedeelte is wel gewoon makkelijk te verkrijgen of te vervangen.
  2. Lisa goes Vegan: de reden dat ik ooit vegan ben geworden! Makkelijke recepten waarvan je in 99% van de gevallen gewoon alles bij de Appie of Deka kunt halen.
  3. Groenteboertje: fijne videorecepten waarbij alles lekker healthy en makkelijk is. Mijn favoriet is nog steeds het Vietnamese broodje! Ik maak die sowieso 1x per maand als lunch.

#4: Investeer in kantoorartikelen

Er zijn ontzettend veel kantoorartikelen die wel een duurzaamheidsupdate kunnen gebruiken. Dit gaat veel verder dan duurzaam geproduceerd papier. Enkele voorbeeldjes:

Kijk eens rond op je kantoor en bedenk wat je kunt vervangen voor een duurzaam alternatief. Zijn dat de borden in de kast of de plastic plantenbakken? Misschien kun je beginnen bij de plastic pennen of juist de stoelen? The sky is the limit. Google gewoon het product met ‘duurzaam’ ervoor en dan kom je vanzelf op de mooiste webshops uit.

#5: Zet planten op je kantoor

Hier ga je niet de wereld mee redden, maar het is een goed begin. Planten zijn namelijk heel goed voor jouw gezondheid en ze geven je kantoor meteen een lekkere vibe. Check onze blog over kantoorplanten, waarin we uitleggen welke planten het beste geschikt zijn als kantoorplant en waarom.

Zelf nog tips om je kantoor te verduurzamen? Let us know!