You’re perfect! Waarom je jezelf niet met anderen moet vergelijken!

Soms kijk ik wel eens naar ondernemers die 2 jaar aan het ondernemen zijn en dan voel ik me een vette failure, omdat ik al 4,5 jaar aan het ondernemen ben en lang niet zo ver ben als zij. Zij hebben een hogere omzet, meer Instagram-followers, meer en betere blogs, een heel team voor hen werken…

Super irritant die onzekerheid. Iedereen heeft hier wel eens last van. In mijn vorige blog legde ik al uit waarom falen bij het ondernemerschap hoort en waarom je je fouten juist zo moeten embracen. En vandaag, speciaal voor jou: een kijkje in de keuken van mijn ondernemersleven en de flaws die daarbij horen + kick ass motivatie!

‘Play time is over. Nu moet het perfect’

Ik sta sinds september 2016 bij de KvK ingeschreven en heb sindsdien parttime ondernomen – naast een gefaalde poging om pro surfer te worden in Bali en in combinatie met mijn bachelor en master. Ik werkte zo’n 20 uur per week aan mijn business (zowel mijn eigen business als al mijn klantwerk), deed 5 uur per week vrijwilligerswerk en dan 20 uur per week een digital nomad bestaan of studie. Bij het parttime ondernemen was mijn mindset: dit is een bijbaantje naast mijn studie/reizen en hier kan ik lekker experimenteren met alles wat ik heb geleerd – hoe en wanneer ik dat wil. En dat ging goed.

In de zomer van 2020 was ik afgestudeerd en had ik opeens 40 uur per week voor mijn business beschikbaar. Nu was mijn time to shine, vertelde ik mezelf, want nu had ik dubbel zo veel tijd en moest ik het dus ook minimaal dubbel zo goed doen. Je raadt het al, ik deed het niet dubbel zo goed. Ik legde mezelf zó veel druk op dat ik er stress van kreeg. Het voelde alsof ik nu geen fouten meer mocht maken, want tijdsgebrek was geen excuus meer. Het parttime ondernemerschap was om te experimenteren en nu was dat voorbij. Nu moest het perfect.

Het was een warme zomerdag (in lockdown) toen ik buiten aan het werk was en het opeens helemaal duidelijk werd. Waarom moet het nu opeens perfect? Het is toch gewoon een leerpad? Het is toch hartstikke goed gegaan in de afgelopen paar jaren? Ik verdiende veel meer dan mijn klasgenootjes en deed ook nog eens relevante werkervaring op. En niet te vergeten, ik deed wat ik écht leuk vond en kon dat doen waar en hoe ik dat maar wilde. Daar was toch niks mis mee?

Omdat het zo’n warme dag was, trakteerde ik mezelf op een vegan Magnum, strekte mijn melkflesjes uit naar de warme zon om lekker te tannen en vertelde mezelf: ‘Ondernemerschap is een leerschool en zolang ik doe wat ik leuk vind, mezelf blijf ontwikkelen en mijn uiterste best doe, doe ik het helemaal perfect.’

‘No one else knows what they’re doing either’

Comedian Ricky Garvais kreeg ooit een advies: ’No one else knows what they’re doing either’. In andere woorden, al die mensen waar jij zo tegenop kijkt doen ook maar wat. De een gestructureerder dan de ander, de een met een team en de ander als solopreneur, de een met jarenlange ervaring en de andere in de opstartfase… iedereen op z’n eigen manier, maar niemand op de manier hoe jij die voor je ziet. Iedereen struggelt en is het leven aan het uitvinden. Laat die drang om het allemaal helemaal perfect te doen los en zie het als een leerschool.

Vergelijk je niet met iemand anders z’n etalage

Een andere quote die ik ergens las: ‘Vergelijk jouw opslaghokje niet met iemand anders z’n etalage’. Natuurlijk ziet dat Youtube-kanaal van die influencer er gelikt en jaloersmakend uit. Dan kijk je naar je eigen videobibliotheek met tachtig video’s die je nog moet editen en waarbij Premiere Pro de hele tijd jouw source files niet kan vinden en zou je willen je dat jij ook zo’n mooi kanaal had. Maar je weet niet hoeveel hij of zij daarvoor heeft moeten strugglen. Trust me dat Premiere Pro of After Effects bij hem of haar ook om de haverklap crasht en dat er nog veel meer struikelblokken zijn (geweest) 😉 

Social media is prachtig, maar ook lang niet altijd een reflectie van de realiteit. We laten alleen zien wat we willen zien. Die 8 mislukte shots voor een intro omdat er een kat langsliep, iemand moest niezen, het licht net verkeerd stond, de buurman begon te boren, etc.? Die zie je niet, tenzij er een blooper-editie of stukje is.

Laat je niet onzeker maken door iemand anders z’n succes. Laat het je inspireren en motiveren om het allerbeste uit jezelf te halen, zonder daarbij voorbij te lopen aan wie jij bent en wat jouw lichaam je aangeeft.