‘You can’t stop the waves but you can learn to surf’: 4x business insights uit surfen

In het dagelijks leven komen we meer ondernemerslessen tegen dan we denken. Een goed voorbeeld: surfen.

Als ik surffoto’s plaats krijg ik soms vreemde gezichten. Je bent toch niet op vakantie? Moet je niet werken? Ja, ik ben aan het werk, maar dit is mijn ontspanning & hier haal ik nog best wel veel uit. Dit is wat ik heb geleerd van surfen, wat ik toe kan passen op mijn bedrijf.

Les #1: Focus en geef niet op

Ik ben 5 jaar geleden begonnen met surfen, maar ik ben nog steeds niet goed. Mensen die nog maar een half jaar bezig zijn, zijn beter dan ik. Maar hier is het grote verschil: ik had geen focus. Ik deed 2 lesjes, dan een half jaar niks, dan weer een maandje actief, dan weer 8 maanden niks. Zo schoot het niet op, want ik moest elke keer weer bijna opnieuw beginnen omdat ik weer moest wennen.

Dit kan je ook toepassen op het volgen van cursussen of content creatie: hou de focus en probeer het in zo weinig mogelijk tijd te doen in plaats van elke paar weken een uurtje.

Les #2: Ga alleen aan de slag als je een goede mindset hebt

Als je gefrustreerd en gestresst het water in gaat, gaat het niet lukken. De oceaan gaat je pakken. Zo werkt het ook bij je werk. Voel je dat het niet helemaal goed gaat, ram dan niet door. Neem even rust en neem een momentje om tot jezelf te komen.

Les #3: Pas je aan naar de omstandigheden en wees flexibel

Heel leuk dat jij om vrijdagmiddag 2 uurtjes hebt om te surfen, maar als er geen golven zijn, kom je niet zo ver. Dit heeft mij ontzettend veel geleerd over flexibiliteit. Als control freak vond ik dit aan het begin heel erg lastig, want ik wilde op bepaalde uren gewoon aan mijn bedrijf werken. Maar zo werkt dat niet met surfen. Hierdoor heb ik geleerd om mij veel beter aan te passen naar de omstandigheden.

Les #4: Je wordt geen professional binnen een paar weken

Een pro surfer worden kost tijd. Expert worden kost tijd. Count your blessings, wees trots op je progressie en geef niet op. Alleen dan word je een pro surfer – ehhhh, expert!