5 inspirerende sustainable Instagram accounts

Instagram staat helemaal vol met mooie afbeeldingen en interessante informatie. Hoe kun je je weg door die jungle heen banen? Geen paniek, wij helpen je! Vandaag zetten we 5 inspirerende Instagram accounts op het gebied van duurzaamheid voor je op een rijtje.

Omdat we het toch terug willen koppelen op ondernemerschap en marketing, lichten we ook een take-away uit die jij toe kunt passen om jouw eigen marketing on fleek te krijgen.

@groentenzondergrenzen_gzg

Ha, dit is wel een beetje valsspelen, want ik zit in het social media team 😉 maar ik maak niet alle posts en kan ook zeker geen credits nemen voor de strategie erachter.

Groenten zonder Grenzen is een vrijwilligersinitiatief dat wekelijks overgebleven groenten en fruit van de markt redt om dit om te toveren tot een gratis en 100% vegan buffet. Zo gaat het initiatief voedselverspilling tegen, draagt het bij aan sociale inclusiviteit en helpt het mensen die het niet zo breed hebben.

Op het Instagram-account worden verschillende dingen gedeeld. Elke maand komen bijvoorbeeld de maandelijkse groenten en fruit voorbij, maar er worden ook andere vegan tips gedeeld, zoals omgaan met mensen die niet vegan zijn. Om het wat persoonlijker te maken, is een ander topic ‘Humans of GZG’, waarin de vrijwilligers worden geinterviewd. Ook worden er recepten gedeeld, zoals voor vegan kip nuggets. Een ander topic is initiatives, waarin vegan initiatieven en tips in Rotterdam worden gedeeld. Kortom: veel verschillende thema’s en topics die allemaal een bepaalde behoefte vervullen. De posts dragen samen bij aan de doelen van Groenten zonder Grenzen om veganisme en duurzaamheid toegankelijker te maken en de brand awareness van het concept te verspreiden.

→ Jouw take-away: bedenk alvast in welke thema’s jij zou kunnen posten en maak hier een planning voor.

@miishashop

Deze duurzame webshop verkoopt eco-friendly, plasticvrije én natuurlijke producten. En dat hoeft niet saai of duur te zijn. De webshop bevat ontzettend veel leuke, mooie en veelzijdige artikelen. Super voor als je een duurzaam cadeautje wilt geven of jezelf eens wilt verwennen met iets moois.

Treat yourself met een mooi artikel uit Misha’s webshop – of je nu een duurzame kaars zoekt of shampoo. Zo steun je ook nog eens lokaal ondernemerschap, want Misha runt de webshop vanuit ons prachtige Amsterdam.

Wat meteen opvalt aan de feed is de prachtige fotografie en goede balans. Er is veel wit, maar de foto’s zijn niet saai. Je ziet terugkerende elementen zoals droogbloemen en een duidelijke schaduw. Zo is er consistentie in de feed zonder dat het saai is. De feed wordt ook af en toe ‘gebroken’ met foto’s van personen ipv producten en leuke quotes en illustraties.

→ Jouw take-away: kies bepaalde terugkerende elementen, kleuren, patronen, hoeken of andere dingen zodat je consistentie in je feed hebt.

@huh_is_this_vegan

Al een poosje terug stuitten we op dit geweldige account, waarin producten die vegan zijn op een rijtje worden gezet. De grotere Albert Heijns hebben inmiddels een bordje met ‘vegan’ geplaatst bij de vegan producten, maar nog voordat dat een ding was, bood dit account een uitkomst voor (aspiring) vegans.

Op regelmatige basis worden er posts geplaatst met producten die verrassend genoeg vegan zijn. Dit speelt goed in op de behoefte van de doelgroep: de struggle dat het onduidelijk is welke producten vegan zijn. Zo bespaart het de (aspiring) vegan uuuuuuuren tijd.

→ Jouw take-away: kijk welk probleem jij op kunt lossen voor jouw doelgroep en baseer daar je social media strategie op.

@choiceful.rotterdam

Als je van sustainability houdt, is Rotterdam een geweldige stad voor jou. Duurzaam ondernemerschap leeft hier enorm, er zijn onwijs veel sustainable restaurants en allerlei leuke initiatieven. @choiceful.rotterdam belicht de duurzame kant van Rotterdam. Van heerlijke restaurantjes tot duurzame producten; Choiceful laat zien hoe sustainable Rotterdam écht is.

Geen Rotterdammer of geen band met Rotterdam? No worries, er worden ook algemene duurzaamheidstips gedeeld. Denk aan natuurlijke hygiëne, reistips of duurzame fashion. Geef Choiceful Rotterdam even een follow als je low-key sustainability tips wilt met prachtige foto’s en kleurrijk vormgegeven afbeeldingen!

De feed is heel anders dan bij bijvoorbeeld Miishashop, maar toch zie je consistentie. We zien foto’s van producten, quotes, foto’s van de personen achter het merk en een soort infographics. In elke post wordt er waarde geboden.

→ Jouw take-away: onderzoek waar jouw doelgroep behoefte aan heeft en speel hierop in.

@zeroplastics.nl

Op dit account vind je allerlei tips om duurzamer te leven – of je nu op zoek bent naar plasticvrije winkels of tips voor een vegan lifestyle. Zo vind je op de website blogs over plasticvrije producten of een lijst met plasticvrije winkels in Amsterdam.

En op het account zelf? Daar deelt Katelijne regelmatig tips voor een duurzamer leven. Denk aan vegan kaaswinkels in Amsterdam of hoe je jouw kleding duurzaam kunt wassen. Met mooie plaatjes en een laagdrempelige tone of voice is dit account een genot om te volgen.

We zien dat veel ondernemers de ‘highlight’ functie nog niet gebruiken. Dat is zonde. Hiermee kun je namelijk een goede eerste indruk wekken bij Instagram-gebruikers die jouw profiel voor het eerst bekijken. Je doet zo veel moeite om mooie stories te maken, hartstikke zonde als dat na 24 uur van de aardbodem verdwijnt. Daar zijn stories voor. @zeroplastics.nl doet dit wél goed, met een paar overzichtelijke Instagram highlights zoals ‘producten’ en ‘blogs’.

Jouw take-away: easy as that, onderzoek welke Instagram highlights voor jou het beste zouden werken en get started! Je kunt je stories elke keer meteen toevoegen aan je highlights of dit eens in de zo veel tijd doen, bijvoorbeeld 1x per maand.

@denkfabriekagency

Ennnnnn op @denkfabriekagency delen wij natuurlijk ook vet leuke tips! Zo leggen we uit hoe je meer sustainable op kantoor kunt zijn of welke sustainable food bloggers jij kunt volgen. Dus geef ons ook even een follow 😉