Vijf tips om over je netwerkangst heen te komen

Doet netwerken jou ook altijd denken aan die grijze dagen waarop je bij gym als laatste werd gekozen? Ik ben heel slecht in gym (sport überhaupt), dus voor mij is dat een perfecte vergelijking. Niet veel mensen vinden netwerken écht leuk. Maar ik heb vijf tips om over je netwerkangst heen te komen.

1. Trek kleren aan waar je je lekker bij voelt

Draag je nooit een pak of strakke jurk en vind je het eigenlijk helemaal niet lekker zitten? Dan straal je ook uit dat je je niet comfortabel voelt. En dat is niet goed voor de zelfverzekerdheid! Trek kleding aan waar je je goed in voelt. Ik bedoel niet je onesie. Ik geloof echt wel dat die het allerlekkerst zit, maar ik heb het meer over een normale spijkerbroek en simpel jasje of shirtje.

2. Zorg dat je fit bent

Wat heeft fit zijn te maken met netwerkangst? Nou, je presteert het best als je fit bent. Dus eet gezond en drink genoeg water. Als je tijd hebt, duik dan even de sportschool in een dag van tevoren of pak dat yogamatje van je kast. Je kijkt al niet uit naar het netwerken. Dan is weinig slaap en een lege maag geen goed idee.

3. Bereid je elevator pitch voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je hebt nu dus al lekker gezweet in de gym en je beste kleren uitgezocht. What’s next? Het zakelijke gedeelte. Oefen je elevator pitch totdat je hem helemaal smooth hebt. Met smooth bedoel ik: ken de hoofdpunten. Weet precies wat je doet. Gepolijste zinnen zijn niet chill. Dan heb je ten minste je woordje klaar als er een eng, nieuw, onbekend persoon op je af komt stappen.

4. Observeer en leer

Je hoeft jezelf niet te dwingen om op mensen af te stappen als je super introvert bent. Het is oké om eerst even toe te kijken. Kijk hoe andere mensen netwerken. Wat vragen ze? Hoe reageren ze op anderen? Wat is hun houding? Observeer anderen aandachtig zonder creepy te zijn en denk na wat je er goed en niet goed aan vindt. Oefen je nieuwe skills en kijk wat werkt. Zo word je steeds beter!

5. Zorg voor een goede follow-up

Netwerken wordt pas echt waardevol als je er iets uit haalt. Het is toch veel leuker als je nieuwe klanten krijgt? Dan was het het allemaal waard en heb je niks meer om bang voor te zijn. Een goede follow-up is daarvoor essentieel. Ook een inkoppertje, maar het wordt toch vaak vergeten. Sorteer je nieuwe visitekaartjes op categorie en connect op LinkedIn met iedereen die waardevol kan zijn. Voeg een persoonlijk berichtje toe. Dat kan heel klein zijn, bijvoorbeeld: “Leuk om je vandaag te ontmoeten op de Unicorn Conferentie. Ik ga je tip over influencer marketing zeker toepassen! Ik voeg je graag aan mijn netwerk toe.” Als je zoiets krijgt ben je toch veel blijer dan dat je simpelweg een uitnodiging krijgt?

Heb jij netwerkangst of is netwerken zeg maar echt jouw ding? Ik ben heel benieuwd naar jouw netwerktips, want: observeer en leer!