Zo creëer je de werksfeer die je wilt

Hoe belangrijk is een werksfeer nu eigenlijk als freelancer of kleine ondernemer? Belangrijker dan je zou denken! Zelfs al werk je in je eentje op je slaapkamer, kan de werksfeer veel invloed hebben op je productiviteit en je mood. Hier zijn een paar dingetjes waar je rekening mee kunt houden wanneer je je werksfeer gaat creëren.

Bepaal je kernwaarden

We beginnen meteen met het moeilijkste: je kernwaarden bepalen. Want welke sfeer past bij jou? Dat hangt af van wie je bent en wat je wilt bereiken. Schrijf vijf kernwaarden op die passen bij wie jij bent en wat je uit wilt stralen met je bedrijf. Bijvoorbeeld: creatief, proactief, eerlijk, gezellig, professioneel, snel, innovatief, duurzaam, accuraat of veelzijdig. Dit is het uitgangspunt van je werksfeer.

Aankleding van de ruimte

Nu is het tijd om te kijken hoe jouw werkomgeving eruitziet. Heb je bijvoorbeeld “professioneel” als kernwaarde? Dan zijn speelse tekeningen en volle ruimtes geen goed idee. Dat past niet bij elkaar. Heb je “creatief”, dan kan het weer wel. De lijnen zijn hier nogal dun, dus kijk zelf even wat goed voelt voor jou.

Meubels en decoratie kunnen echt een toon zetten. Wil je goedkoop meubels scoren? Check dan eens de kringloopwinkel of ga naar Marktplaats. Je kunt een zoekopdracht opslaan, waardoor je een berichtje krijgt elke keer als er een nieuw resultaat is. Stel dit bijvoorbeeld in op “witleren bank” en dan binnen 10 kilometer. Werkt heel goed!

What else? Kaarsjes! Geurkaarsjes zijn echt heilig voor mij. Zo heb ik tijdens chillsessies een kaarsje aan die naar noten of vanille ruikt en tijdens het werken een wat frisser kaarsje, bijvoorbeeld met bosbessen of citroen. Ik ben heel erg blij met mijn nieuwste aanwinst, namelijk vegan kaarsjes van The Very Good Candle Company in Amsterdam. Met de code VERYGOOD15 krijg jij 15% korting in de webshop. You’re welcome.

fire candle GIF

Lekker muziekje

Ik ben verslaafd aan Spotify. In 2018 luisterde ik naar 11.586 verschillende nummers en dan heb ik sommige nummers wel een stuk of 100x gedraaid. Do the maths. Laatst ontdekte ik de “Daily Mix” functie, waarbij Spotify 4 afspeellijsten voor je maakt op basis van wat je eerder hebt geluisterd. Verder heb ik altijd een stuk of 5 afspeellijsten gedownload en maak ik dankbaar gebruik van de “You might like this” afspeellijsten. Wist je trouwens dat je als student korting krijgt? Ik kwam daar een paar maanden terug achter, dus ik heb 14 maanden lang €5,- per maand te veel betaald. Je moet even je bewijs van inschrijving inleveren en dan betaal je €4,99 per maand in plaats van €9,99.

Hou het opgeruimd!

Misschien werk je heel lekker in chaos. Dat je een half uur lang naar een 2B-potlood moet zoeken en overal lege etensbordjes aantreft. Ik betwijfel het. Een life-changing rule: de 2-minutenregel. Als je iets binnen 2 minuten kunt doen, doe het dan meteen. Denk aan een broek die je uittrekt, een papiertje wat je naast de prullenbak hebt gegooid, een drankje wat je op je vloer morst, et cetera. Dan moet je het natuurlijk wel eerst helemaal opgeruimd hebben, maar daarna werkt deze regel echt super. Dan wordt het nooit een troepje.