Zo combineer jij freelancen met je studie

Met de opkomst van het internet zijn er tig nieuwe beroepen ontstaan. Online werken is het nieuwe werken en freelancen is het nieuwe werken op kantoor. Ik vind freelancen naast mijn master het allerchillste wat er is. Relevante werkervaring opdoen, mijn eigen werktijden bepalen, op vakantie gaan wanneer ik wil (en studie het toelaat). Maar soms is het ook lastig. In het afgelopen half jaar heb ik veel geleerd over freelancen naast je studie.

Plan er tijd voor in

Inkoppertje eigenlijk, maar plannen is de sleutel tot efficiënt werken. Mijn productiefste uren zijn tussen 8 en 13. Van 14 tot 16 gaat het nog wel, maar na 4 uur ’s middags takel ik echt af. ’s Avonds werken gaat voor mij ook heel slecht, tenzij ik een powernapje neem of ik een belangrijke deadline heb; dan moet ik wel. Ik plan dus bewust twee ochtenden per week in om aan mijn studie te zitten. Welke twee dagen dat zijn varieert per blok, want ik heb elke keer een anders rooster. Momenteel heb ik dinsdag en vrijdag college en zit ik elke maandag- en woensdagochtend aan mijn studie. Donderdag is dan helemaal vrij voor werk.

Misschien ben jij tussen 7 uur en 11 uur ’s avonds wel on fire. Zorg er dan voor dat je hier tijd voor je studie inplant. Wat werkt, dat verschilt echt per persoon. Toch helpt tijd inplannen wel, omdat je bewust tijd vrijmaakt voor je studie.

Plan ook wat ruimte in

Als je je dagen tot de minuut volplant, is er geen ruimte voor eventuele wijzigingen. Dingen gaan nu eenmaal niet precies zoals jij ze wilt of plant. Als OCD-er vind ik dit heel erg vervelend, maar ik heb ermee moeten leren leven. Mensen doen namelijk niet precies wat jij wilt. Dan moet je last-minute een artikel bewerken, een webpagina toch maar wel op die ene manier bouwen, een telefoontje plegen, interview afnemen, bonnetje opsturen naar je boekhouder… plan hier tijd voor in, anders word je echt gek. Trust me.

Works marter, not harder

Er valt veel tijd te winnen. Hoeveel tijd zit je dagelijks op je telefoon? Hoe vaak zit je op Facebook, ben je lang aan het lunchen, loop je doelloos rond in de supermarkt of zit je in de trein? Probeer je niet-efficiënte tijd zo laag mogelijk te houden. Apple heeft nu een tool ingebouwd waarbij je jezelf een tijdslimiet op kunt leggen. Mijn Instagram staat dus op 30 minuten, anders scroll ik all day long. Android heeft vast ook wel een app beschikbaar hiervoor. Verwijder de Facebook-app, het werkt echt (je kunt de Messenger-app dan nog wel gewoon gebruiken). Maak per week een foodplanning en doe eens per week boodschappen. Scheelt mega veel tijd en geld, plus je kunt jezelf een snack-limiet opleggen. En als je veel moet reizen, probeer dan buiten de spits te reizen zodat je een chill zitplekje kunt bemachtigen. Dan kun je in de trein werken met dingetjes die je van tevoren klaar hebt gezet. Deze blogpost typ ik bijvoorbeeld in de Intercity Direct van Rotterdam naar Schiphol. Andere offline dingetjes: je boekhouding bijhouden, mapjes organiseren, marketingplan/ businessplan bijschaven, brainstormen, planning bijhouden of een goed boek lezen.

Besteed uit wanneer het kan

Dit is ook even een shout out naar mijn virtual assistent Astrid. Zij doet van alles voor mij. Kleine taakjes afmaken waar ik niet aan toe kom, mijn leven een beetje organiseren, mij motiveren en los wat design- of copywritingopdrachten. Hier bespaar ik zo veel tijd mee en zij leert weer wat. Uitbesteden kost geld, maar het levert jou weer tijd op en hopelijk rust.

Wees streng voor jezelf, maar ook lief

Freelancen naast een fulltime studie gaat je niet lukken als je te lief voor jezelf bent. Soms moet je gewoon even 16 uur op een dag werken. Af en toe kan het niet anders dan dat je even een dag zonder pauzes moet leven. En ja, soms moet je leuke dingen missen. Het hoort er allemaal bij. Geef jezelf een schop onder je kont en werk hard door. Je krijgt er heel veel voor terug.

Aan de andere kant heb ik ook een wijze les geleerd over rust nemen. Ik ben altijd chaud voor een persdiner, netwerkevenement, filmavond of een lezing. Maar ik heb gemerkt dat het noodzakelijk is om af en toe even op de pauzeknop te drukken en te chillen. Gewoon Netflixen met Valentino op schoot, een rondje fietsen met mama, op het strand liggen, Monopoly spelen met m’n vader en broertje of een middagdutje doen. Als je hoofd continu vol is, is er geen ruimte om alles te netwerken. Dan word je knettergek. Dus wees streng voor jezelf, maar wees af en toe ook eens heel erg lief voor jezelf.